Platforma DA: Ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest în susținerea pomicultorilor abandonați de guvernare

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a sprijinit în permanență producătorii autohtoni și a elaborat soluții viabile în vederea protejării întreprinderilor care produc mărfuri, prestează servicii în Republica Moldova și asigură, în pofida politicilor inadecvate ale statului, sute de mii de locuri de muncă, și solicită aprobarea Regulamentului privind achitarea compensațiilor pomicultorilor.

Potrivit unui comunicat de presă, Platforma DA se referă la problema neachitării compensațiilor pomicultorilor care au avut de suferit în urma înghețurilor de primăvară din 26-27 aprilie 2016.

„Numai pierderile întreprinderilor din ramura pomicolă din nordul țării, în care sunt antrenați câteva mii de lucrători, depășesc, conform estimărilor oficiale, 210 mln. lei. Acest subiect este cunoscut de societate, întrucât, timp de un an de zile, asociațiile fermierilor făceau multiple și disperate apeluri în adresa guvernanților. Proiectul regulamentului privind achitarea compensațiilor a fost elaborat încă în septembrie 2016, însă până în prezent nu a fost aprobat de executiv”, se spuneîn declarația formațiunii.

Platforma DA a amintit că, acum două săptămâni în urmă, chiar și prim-ministrul Filip, după 6 luni de întârziere, a pledat pentru urgentarea aprobării Regulamentului și publicării listei fermierilor care au dreptul la despăgubire.

„De atunci s-au scurs 14 zile, însă pomicultorii așa și nu cunosc când anume Guvernul iresponsabil va anunța barem termenii orientativi de achitare a compensațiilor. Menționăm, de asemenea, că nici Președintele Dodon, susținător doar prin vorbe a intereselor pomicultorilor, implicându-se doar selectiv și clientelar, la fel ca și în cazul producătorii autohtoni de carne, nu a venit niciodată cu o solicitare publică față de Guvern privind urgentarea soluționării problemei respective”, susțin ei.

În aceste condiții, Platforma DA cere categoric aprobarea urgentă a Regulamentului privind achitarea compensațiilor pomicultorilor.

„Dacă acest lucru nu se va produce în cel mai scurt timp, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest în susținerea pomicultorilor abandonați de către guvernarea mincinoasă”, mai spune Platforma DA.

Doina Secrieru

Share