Platforma DA – la Curtea Constituțională!
După cum a anunțat anterior, Platforma DA a depus sesizări la Curtea Constituțională privind abuzul comis de deputații majoritari la 3 decembrie 2020, adoptând o serie de legi cu încălcare gravă a tuturor procedurilor de rigoare, informează OFICIAL.
Astăzi, deputatul Dinu Plîngău a anunțat, într-o conferință de presă, că sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite. Prin aceste sesizări se solicită exercitarea controlului de constituționalitate privind:
- Legea pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 481 din 1 decembrie 2020), adoptată în prima și a doua lectură pe data de 3 decembrie 2020, prin care s-a realizat diminuarea competențelor și scoaterea controlului Președintelui Republicii Moldova asupra Serviciului de Informații și Securitate.
- Legea pentru modificarea și abrogarea unor acte normative (Legea nr. 330/1999 cu privire la cultura fizică și sport – anexa; Legea nr. 151/2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, proiectul nr. 478 din 01.12.2020), adoptată în prima și a doua lectură pe data de 3 noiembrie 2020, prin care se permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha (numărul cadastral 0100208.277) din str. Tighina nr. 12, mun. Chișinău, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii și care încalcă acordul bilateral obligatoriu, dreptul internațional, afectând și relațiile dintre SUA și Republica Moldova.
- Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului votată pe data de 3 decembrie, în lipsa unui proiect, prin care Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului Șor într-un mod abuziv să schimbe componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului.
În cele trei sesizări deputatul Dinu Plîngău solicită admiterea lor spre examinare și examinarea în regim de urgență, declararea acestora admisibilă, precum și suspendarea acțiunii acestora până la soluționarea în fond a cauzelor. În afară de cele trei sesizări depuse, se lucrează la alte acte pentru a anula votul abuziv din 3 decembrie 2020. Este vorba de:
- Patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, care trebuie să revină pe ordinea de zi pentru examinare pentru a fi dezbătute conform procedurilor, altfel sunt lovite de vicii care vor conduce la declararea lor privind neconstituționalitatea acestora;
- Pachetul de federalizare prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, modului de organizare a unităților administrativ-teritoriale, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a statutului poliției.
„Urmează să decidem privind tactica privind anularea acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, a specificat Dinu Plîngău.
Cristina Jicol