Platforma DA își propune planuri ambițioase de dezvoltare a culturii, educației și mass-mediei

Platforma DA își propune planuri ambițioase de dezvoltare a culturii, educației și mass-mediei

Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat angajamentele sale privind educația, cultura și mass-media, informează OFICIAL.

Deputatul Maria Ciobanu a declarat că reforma în educație a fost luată de la capăt de fiecare ministru care s-a perindat în fruntea Ministerului Educației și a fost politizată până peste poate.

„Astăzi sistemul educațional se confruntă cu insuficiențe de resurse umane, degradarea mediului educațional. Ne propunem descongestionarea curriculumului la mai multe materii și reducerea aspectelor de birocratizare. Programul SIME este unul inutil. Noi pledăm pentru separarea Ministerului Educației, de cel al Culturii. Vom iniția reformarea instituțiilor pentru acreditare corectă, reală și profesionistă. Vom reforma învățământul prin comasarea facultăților și departamentelor într-o singură Academie pedagogică națională bine dotată.
De asemenea, ne propunem să creștem finanțarea publică pentru creșterea calității studiilor superioare, investiții pentru modernizarea căminelor studențești, cel puțin 3 mln. pe an, susținerea bursierilor pentru studii peste hotare. La fel, încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digital, dezvoltarea unui plan național privind formarea națională profesională. Parteneriate între companii și universități pentru asigurarea inserției pe piața muncii. Rezolvarea problemei imposturii academice. Asigurarea finanțării stabile a educației cu 19% din buget”, a enumerat Ciobanu.

Deputatul Vasile Năstase s-a referit la domeniul culturii.

„PDA își asumă angajamente și acțiuni legate de sprijinul și dezvoltării culturii din R. Moldova. Alocarea a 5-6% din PIB pentru Ministerul Culturii, separat de cel al educației. Reformarea sistemului și principiului de finanțare al culturii. Rezolvarea problemelor din cultură. Protejarea patrimoniului material și imaterial. Protecția bibliotecilor. Formarea cadrelor artistice. Informatizarea instituțiilor din domeniul culturii. Valorificarea patrimoniului cultural, conservarea și promovarea identității naționale și culturale. Revizuirea registrului monumentelor ocrotite de stat, promovarea unui management cultural performat. Reformarea instituțiilor teatrale și artistice. Evaluarea anuală a directorilor instituțiilor culturale. Digitalizarea muzeelor, bibliotecilor. Bugetarea unui program de restaurare și salvare a patrimoniului cultural. Promovarea culturii în calitate de catalizator al creativității. Valorificarea brandurilor naționale. Dezvoltarea industriilor culturale. Promovarea tinerilor talente. Încurajarea creațiilor din domeniul culturii scrise. Promovarea dialogului intercultural. Promovarea valorilor cultural naționale peste hotare. Reluarea procesului de includere a Orheiului Vechi în lista patrimoniului UNESCO”, a spus Vasile Năstase.

Secretarul general al formațiunii, Ion Terguță, a vorbit despre reformarea mass-media.

„PDA va insista ca jurnalistica să devină o activitate licențiată. La fel, vom insista pe protecția drepturilor de autor. Modificarea Codului serviciilor audiovizuale. Vom propune ca, Consiliul Audiovizualului să fie format din reprezentanți ai patronatelor de televiziune, asociațiilor de publicitate, Agenția pentru protecția Concurenței, Agenția pentru Protecția Drepturilor de Autor, Uniunea jurnaliștilor și 3 din partea Parlamentului. PDA pledează pentru excluderea politicului în elaborarea politicii editoriale a Teleradio Moldova. Vom promova politici stimulatorii pentru dezvoltarea presei independente. Difuzarea publicității exclusiv în limba română. Crearea Agenției pentru Comunicare Publică”, a spus Terguță.

Cristina Parfeni

Share