Platforma DA: Insistăm pe măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți

Platforma DA: Insistăm pe măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți

Platforma DA insistă pe implementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, și anume, insistă pe majorarea indemnizației cu 1000 de lei și pentru persoanele neasigurate, informează OFICIAL. 

Platforma DA precizează că, potrivit unei decizii a guvernării, părinții neasigurați vor beneficia de o majorare de DOAR 260 lei, în raport cu cei asigurați care vor primi o alocație lunară de 1000 de lei.

„Amintim că, în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA, a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală, cu regret, nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației.

Totodată, remarcăm că, recent, mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea, însă, nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură:

📌Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar

📌Persoanelor neasigurate indemnizația le va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei”, spune formațiunea.

Platforma DA menționează că, pe parcusul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021, iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii), mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit Univesitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă.

„Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor.

Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților”, au mai spus exponenții formațiunii.

Share