Platforma DA îl îndeamnă pe Oleg Serebrian să aibă o poziția tranșantă și corectă la întrevederea cu Vitalie Ignatiev

Platforma DA îl îndeamnă pe Oleg Serebrian să aibă o poziția tranșantă și corectă la întrevederea cu Vitalie Ignatiev

Platforma Demnitate și Adevăr a venit cu un comentariu privind întâlnirea programată pentru astăzi între vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, informează OFICIAL.

Formațiunea spune că dacă oferta Guvernului nu va fi acceptată, atunci conducerea separatistă trebuie să fie informată că volumele de gaz oferite malului stâng se vor reduce și mai mult și va fi acoperit doar necesarul pentru încălzire a cetățenilor.

„Constatăm că, deja de o lună termocentrala de la Cuciurgani a sistat producerea de energie electrică pentru malul drept. Această acțiune a regimului de la Tiraspol nu are nicio argumentare pertinentă în contextul în care autoritățile de la Chișinău au declarat că sunt gata să ofere necesarul de gaze naturale pentru producția de energie electrică.

În același timp, chiar dacă „Moldova Gaz” a redus volumele de gaz pentru malul stâng, iar regimul separatist a încercat să se victimizeze că s-ar crea o criză umanitară în Transnistria, aceste declarații nu corespund adevărului iar unele întreprinderi de pe malul stâng al Nistrului, care consumă un volum mare de resurse energetice, își continuă activitatea”, spune Platforma DA.

În acest context, Platforma DA îndeamnă reprezentantul Guvernului să aibă la întâlnirea de astăzi o poziție corectă și tranșantă.

„Să solicite regimului de la Tiraspol să renunțe la șantajul energetic, iar din volumul de 5.7 mln m3 zi care vin de la „Gazprom” să fie oferită cantitatea necesară pentru producerea energiei electrice pentru malul drept. Or, în contextul în care Tiraspolul nu achită volumele de gaz, iar costurile de producție a energiei electrice au rămas aceleași, prețul acestei energii nu trebuie să depășească pe cel din primăvara acestui an, de 52$/MWh.

Totodată, pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale, pot fi folosite rezerve de gaze, suficiente în regim de economie pentru 3 luni, ceea ce ar micșora și tariful intern aproximativ cu 20 % . Platforma DA încă odată atrage atenție că în prezent tarifele la gaz și energia electrică pe malul stâng al Nistrului este de zeci de ori mai mici decât pe partea dreaptă, iar ultima scumpirea curentului electric riscă să falimenteze industria națională”, se spune în comentariu.

În același timp, Guvernul trebuie să informeze și să recurgă la anularea tuturor facilităților oferite regimului separatist:

📌impozitarea cu TVA și accize a tuturor mărfurilor, care sunt importate în Transnistria;
📌suspendarea aplicării Acordului de Liber Schimb Republica Moldova- Uniunea Europeană pentru exportul mărfurilor din Transnistria în țările UE
📌anularea deciziei CSE prin care se permite deschiderea conturilor în valută în bancile moldovenești pentru companiile și oligarhii din Transnistria.

„Banii încasați de la reluarea impozitării importurilor în regiunea transnistreană urmează să fie folosite exclusiv pentru alocarea compensațiilor agenților economici din partea dreaptă a Nistrului la achitarea resurselor energetice”, mai spune Platforma DA.

Share