Platforma DA: Este inadmisibil ca proiectele importante să apară cu ocolirea tuturor procedurilor de elaborare a legilor

Platforma DA: Este inadmisibil ca proiectele importante să apară cu ocolirea tuturor procedurilor de elaborare a legilor

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a venit cu o reacție în contextul ultimilor legi votate în Parlament cu privire la sistemul de pensii, informează OFICIAL.

„Constatăm un anumit haos și lipsă de transparență în elaborarea și promovarea actelor normative importante pentru sistemul de pensii. Este grav că proiectul Bugetului asigurărilor sociale a apărut pe ordinea de zi a Guvernului cu doar o oră înaintea de ședința Guvernului, dar formula de indexare care era prevăzută în acest proiect al Bugetului asigurărilor sociale nici nu exista, fiind înregistrată ca o inițiativă legislativă ulterior”, a declarat membrul Platformei DA, Liviu Vovc, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, Platforma DA insistă ca toate proiectele legislative legate de Bugetul asigurărilor sociale, schimbarea formulelor de indexare a pensiilor, a vârstei de pensionare să fie discutate transparent în cadrul unor audieri publice.

„Este inadmisibil ca astfel de proiecte importante să apară cu ocolirea tuturor procedurilor de elaborare a legilor. Aceste proiecte au fost făcute pe ascuns fără consultarea societății civile, patronatelor, sindicatelor. Chiar dacă la înregistrarea proiectului cu privire la modificări la Legea cu privire la pensii s-a promis că vor fi făcute consultări publice, cu tristețe am constatat că ieri, la miez de noapte, a fost votat în prima lectură acest proiect. Anume din cauza lipsei de transparență și de consultări acest proiect este unul crud, care necesită modificări pentru a fi îmbunătățit până la a doua lectură”, a precizat Vovc.

Totodată, el a expus poziția Platformei DA cu privire la modificările pentru acest proiect până ca el să devină o lege:

„-Platforma DA consideră că aplicarea suplimentară a indexării pensiei, a coeficientului de pensie cu 50% a Produsului Intern Brut nu este cea mai reușită idee, întrucât foarte des Produsul Intern Brut al Moldovei are creșterea foarte modestă. Pentru majorarea constantă a veniturilor pensionarilor ar fi corect să fie folosită la indexarea pensiilor creșterea anuală a salariului mediu. Propunerea de a include în legislație pensia anticipată pentru stagiul lung este una salutabilă, însă în redacția actuală de ea vor beneficia doar circa 4000 de persoane, număr care este unul foarte mic.

-Platforma DA propune guvernării să nu se grăbească cu majorarea vârstei de pensie pentru anul viitor.

-Dorim să ne expunem cu privire la prevederile care reglementează ieșirea la pensie a persoanelor care au activat în condiții deosebite de muncă. Aceste persoane nu vor putea ieși la pensie și anume din cauza că stagiul de cotizare rămâne același”.

„Chiar dacă nu suntem în Parlament, pentru Platforma DA una dintre valori este susținerea cetățenilor, de aceea îndemnăm deputații să asculte recomandările Platformei DA. Pe viitor îndemnăm Guvernul și Parlamentul la elaborarea proiectelor de lege să le facă transparent, deoarece ceea ce se întâmplă în ultima perioadă nu reprezintă valorile pentru care au luptat DA și PAS”, a conchis Liviu Vovc.

Cristina Jicol

Share