Platforma DA, despre un proiect de lege înaintat și efectele scontate de pe urma suspendării „Legii miliardului”

Platforma DA, despre un proiect de lege înaintat și efectele scontate de pe urma suspendării „Legii miliardului”

Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr a anunțat, astăzi, despre un proiect de lege pentru instituirea moratoriului asupra implementării prevederilor Legii Nr. 235 din 03.10.2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Slusari a menționat că, acesta este dezideratul Platformei DA încă din anul 2015, spre realizarea căruia a trecut prin proteste, alegeri, guvernare scurtă, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă.

„Această inițiativă a fost consultată cu mai mulți experți din domeniu și sper că va fi susținută de toate fracțiunile parlamentare”, a precizat Slusari.

În context, Alexandru Slusari a spus care sunt premisele care au stat la baza înaintării acestei inițiative.

  • „Derapajele accentuate în cadrul proceselor democratice, a transparenței instituționale, independenței justiției și degradarea contextului socio-economic din Republica Moldova pe fundalul furtului miliardelor.
  • Identitatea partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, principiile și valorile democratice care stau la baza întregii activități a partidului, încă din perioada, când Platforma avea un statut civic.
  • Dezideratele emanate de PROCLAMAȚIA Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, pentru izbăvirea statului de captivitatea oligarhiei criminale și neadmiterea faptului ca cetățenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei.
  • DECLARAȚIA cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, votată în Parlamentul Republicii Moldova, și inițiată de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase”, a enumerat vicespeakerul.

În context, el a spus care sunt și efectele scontate de pe urma suspendării „Legii miliardului”:

  • „Eliberarea imediată a unor sume anuale de circa 850 milioane lei – un miliard lei în bugetul de stat, un spațiu fiscal important pentru programe și proiecte sociale;
  • Efortul conjugat pentru investigarea fraudei și acțiunile concrete de recuperare a mijloacelor extrase;
  • Tragerea la răspundere a persoanelor implicate și a beneficiarilor fraudei bancare”, a conchis Slusari.

Andriana Cheptine

Share