Platforma DA – cu 3 scenarii de developare a situației politice!

Platforma DA – cu 3 scenarii de developare a situației politice!

„Eu le propun tuturor experților, comentatorilor și analiștilor politici să le spună oamenilor adevărul și să nu fie ipocriți. Diferența dintre politicieni și experți este că primii sunt obligați dincolo de constatări sterile și tot felul de speculații, să vină și cu soluții realiste. Reieșind din acest fapt, Platforma DA vede la moment trei scenarii de developare a situației politice”, susține deputatul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, pe o rețea socială, informează OFICIAL. 

„Varianta 1. Haos total cu un Guvern interimar. Dacă cineva dorește să joace pe cartea alegerilor anticipate concomitente cu scrutinul prezidențial, atunci nu are decât să expună cetățenilor tot parcursul acestei căi periculoase și anume: că în acest caz guvernul actual trebuie să-și dea demisia sau să fie demis fără ca să fie instituit alt cabinet de ministry, altfel spus, vom avea un executiv interimar pe o perioadă nedeterminată. Minim – 6 luni, maxim – un an. Și asta fără dreptul de a aproba vreun proiect de lege sau măcar de a negocia vreun acord de finanțare externă. Nu e vorbă, Platforma DA este gata pentru alegeri anticipate, având o bază teritorială consolidată și un electoral stabil. Dar! Nu cred că este gata pentru un asemenea exercițiu țara! Amintesc că ea este cuprinsă acum cu trei crize și e puțin probabil să fie să reziste prea mult timp fără o guvernare elementară, în condițiile unui deficit bugetar de 20 mlrd. lei, cu zeci de mii de șomeri revoltați, cu businessul ruinat, cu blocarea continuă a asistenței externe. Dacă cineva crede că varianta „cu cât mai rău îi este țării, cu atât e mai bine pentru mine ca om politic” este optima, atunci așa să și spună deschis”, declară Slusari.

„Varianta 2. Un guvern anticriză de sacrificiu. Un guvern categoric pro-european și anti-oligarhic. Platforma DA, deși înțelege multiplele riscuri, își asumă acest lucru și reiterează ferm că nu face nicio ALIANȚĂ cu nimeni, în sensul acordării unor garanții. Nu acordăm nicio garanție NIMĂNUI! Este nevoie de minim 51 de voturi ale deputaților pentru un Program de guvernare și cabinetul de miniștri, mulți dintre care nici nu vor fi membri ai Platformei DA. Nu includem categoric în componența executivului exponenți ai grupurilor Șor și Pro Moldova. Nu ne dorim de departe ca acest guvern să depindă de voturile fracțiunii Șor. Este greu de realizat un asemenea scenariu? Evident! Dar nu și imposibil, dacă terminăm cu isteria sterilă și ne găndim la interesele țării și nu la perspectivele politice ale partidelor”, mai adaugă politicianul.

Prin urmare, Alexandru Slusari, spune: „Varianta 3. Rămâne la putere guvernul Chicu. Altfel spus, staff-ul electoral al lui Igor Dodon, care și această pandemie a gestionat-o prin prisma intereselor electorale ale actualului Președinte. Un guvern incompetent, nenorocit, anti-reformator, anti-european, anti-business, promotor al scemelor criminale, tolerant la corupția endemică. Șirul acestor caracteristici negative poate continua. De fapt, este ușor de criticat acest executiv, mai ales în campanie electorală. Doar că și după alegerile prezidențiale construcția respectivă are șanse să rămână. Și în toată această perioadă acest guvern își va bate joc de țară și cetățeni”.

Mihaela Rotari

Share