Platforma DA: Cedările economice absolut neargumentate față de regimul separatist au contribuit la creșterea vertiginoasă a tarifelor la energia electrică pentru malul drept

Platforma DA: Cedările economice absolut neargumentate față de regimul separatist au contribuit la creșterea vertiginoasă a tarifelor la energia electrică pentru malul drept

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a constatat că, începând cu 1 noiembrie regiunea din stânga Nistrului va primi 40% din tot gazul care ni-l oferă Gazprom, iar această decizie ridică multe semne de întrebare, deoarece, începând cu aceeași zi, termocentrala de la Cuciurgan nu mai oferă nici un kw de energie electrică malului drept, informează OFICIAL. 

În cadrul unei conferințe de presă, conducerea formațiunii a spus că, ținând cont de timpul cald afară, aceste volume vor fi suficiente în luna noiembrie nu doar pentru asigurarea cu gaze a populației, dar și a industriei Transnistriei și a subliniat că este grav ceea ce se întâmplă în relațiile noastre cu Transnistria.

„Guvernul de la Chișinău le-a îndeplinit toate mofturile până acum, iar în schimb a fost „sugrumat” energetic de Federația Rusă.

În luna noiembrie, „Gazprom” continuă șantajul și va oferi „Moldovagaz” doar 170 milioane m3. Iar în loc să acționeze în interesul tuturor cetățenilor, Guvernul se preocupă de asigurarea confortului regimului separatist în detrimentul cetățenilor de pe malul drept al Nistrului”, a se mai spune în declarația partidului.

Platforma DA consideră că, Guvernul este obligat să iasă cu explicații. Și să realizeze urgent următoarele măsuri:

  1. Inițierea discuțiilor urgente și obținerea de la Cuciurgan minim 50 % din energia electrică la prețul de maximum 60 dolari pentru Mwt/ora în schimbul gazului furnizat pe malul stâng. După aceasta putem discuta despre împărțirea proporțională a volumelor rămase de gaz și identificarea cantităților necesare pentru acoperirea deficitului pentru ambele maluri ale Nistrului.
  2. În caz că regimul separatist continuă șantajul energetic și refuză livrarea energiei electrice pe malul drept, atunci  volumele de gaze naturale pentru malul stâng trebuie reduse până la 1 mln m3 pe zi, volum suficient pentru a asigura încălzirea cetățenilor de pe malul stâng.
  3. În același timp, dacă regimul separatist nu renunță la șantajul energetic, Guvernul trebuie să nu mai admită facilități de care au beneficiat ei până acum și să inițieze următoarele acțiuni:

– impozitarea cu TVA și accize a tuturor mărfurilor, care sunt importate în Transnistria

– suspendarea aplicării Acordului de Liber Schimb Republica Moldova- Uniunea Europeană pentru exportul mărfurilor din Transnistria în țările UE

– anularea deciziei CSE prin care se permite deschiderea conturilor în valută în băncile moldovenești pentru companiile și oligarhii din Transnistria.

Platforma DA se declară preocupată ca toți cetățenii acestei țări (și de pe malul drept și de pe malul stâng) să treacă cu bine peste această iarnă.

„Anume din această cauză, considerăm că e nevoie de asigurat malului stâng cu volumul necesar de gaze  pentru încălzirea cetățenilor. Însă, în stânga Nistrului locuiesc sub 15% din populație, iar guvernarea a decis să aloce 40% din totalul volumelor.  Și este inacceptabil când guvernul se preocupă de menținerea schemelor din regiunea transnistreană, aprofunzând în acest fel criza energetică pe malul drept.

Cedările economice absolut neargumentate față de regimul separatist au contribuit la creșterea vertiginoasă a tarifelor la energia electrică pentru malul drept și au pus în pericol securitatea energetică. Prin urmare, crește riscul destabilizării situației din partea grupărilor politico-criminale, care acționează tot mai concertat. Platforma DA nu dorește un asemenea scenariu și cheamă Guvernul la acțiuni responsabile, prompte și ferme. Inclusiv pledăm pentru apelul urgent către parteneri externi în vederea obținerii sprijinului financiar direct, care ne-ar permite să atenuăm consecințele acestui război hibrid din partea Federației Ruse și a șantajului energetic din partea marionetelor de la Tiraspol”, a mai spus conducerea partidului.

Share