Planul de acțiuni al Comisiei drepturile omului și relații interetnice pentru anul 2022 a fost aprobat
Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au aprobat Planul de acțiuni pentru anul 2022. Acesta include patru obiective de bază – realizarea funcției legislative, funcției de control parlamentar, examinarea corespondenței parvenite la adresa Comisiei și audiența cetățenilor, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.
Astfel, în procesul de realizare a funcției legislative, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice își propun să intensifice cooperarea cu autoritățile administrației publice, cu reprezentanții societății civile, dar și să organizeze întrevederi cu reprezentanții organizațiilor internaționale, donatori externi, experți și alte părți interesate.
Pe parcursul anului curent, parlamentarii mai planifică să meargă în vizite inopinate la penitenciarele din țară, în alte vizite opționale la diverse instituții, cum ar fi: centre de plasament pentru copiii separați de părinți, școli auxiliare, instituții speciale, centre de plasament pentru persoane vârstnice, internate psihoneurologice, centre de plasament pentru persoane cu dizabilități, centru de plasament al Biroului Migrație și Azil, unități militare, spitale, etc.
De asemenea, în sesiunea de primăvară, este planificată o vizită de lucru la Agenția Relații Interetnice, instituție care are misiunea de a asigura implementarea politicilor statului în acest domeniu și al funcționării limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, Comisia drepturile omului și relații interetnice și-a planificat realizarea controlului parlamentar asupra executării Legii cu privire la probațiune, a Legii privind drepturile copilului, a Legii cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și statutul juridic al organizațiilor lor și a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Scopul acestor acțiuni este de a analiza eficiența implementării acestor acte normative, a monitoriza implementarea cadrului legal în domeniul drepturilor femeii și a copilului, a monitoriza respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și monitorizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.