
Petru Burduja și Radu Mudreac au prezentat bilanțul activității grupului economic al PSRM în Parlament
Deputații Petru Burduja și Radu Mudreac au prezentat astăzi, în cadrul unui briefing, bilanțul activității grupului economic al Partidului Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a.
Aceștia au menționat că, în ultimii patru ani, țara noastră și cetățenii ei s-au confruntat cu provocări economice serioase, la care autoritățile nu au reușit să ofere un răspuns adecvat. Astfel, deși PAS a deținut 63 de mandate în Parlament, sprijinul președintelui, guvernul și controlul total asupra tuturor ramurilor puterii, nu a reușit să asigure o creștere economică, a subliniat membrul Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Petru Burduja.
El a atras atenția asupra stagnării economice: în 2024, creșterea PIB-ului Moldovei a fost de doar 0,1%, iar în 2023 – 0,7%. Prognoza Băncii Mondiale și a FMI pentru acest an este la fel de sumbră – între 0,6% și 0,9%.
Deputatul a semnalat tendințele alarmante privind creșterea datoriei publice și scăderea bruscă a exporturilor. În perioada 2021–2025, datoria publică a ajuns la 122 miliarde de lei – cu peste 50 de miliarde mai mult decât acum patru ani. Exporturile au scăzut cu aproape 20% în doi ani, iar până în mai 2025 – cu încă peste 10%, în timp ce importurile au crescut cu 17%.
Petru Burduja a reamintit că inflația cumulativă din ultimii patru ani a fost de aproximativ 60%. În 2025, inflația continuă să depășească 8%. Rata sărăciei absolute a atins 33,6%. Exodul populației continuă în ritm accelerat.
În acest context, deputații din blocul economic al PSRM au înaintat în Parlament peste 50 de proiecte de lege orientate spre susținerea economiei și a cetățenilor.
Printre acestea se numără: oferirea de preferințe producătorilor autohtoni la achizițiile publice de până la 2 milioane de lei; aplicarea unei cote de 0% pentru impozitul pe profitul reinvestit de agenții economici; instituirea unui moratoriu asupra controalelor de stat la întreprinderile mici și mijlocii; rambursarea accelerată a TVA-ului, care în prezent poate dura ani de zile; instituirea unui impozit special de 25% pe profiturile băncilor comerciale care obțin venituri excesive; plafonarea salariilor din sectorul public; asigurarea transparenței în achizițiile de gaze naturale; amânarea plății taxelor și amenzilor pentru agenții economici.
Socialiștii au inițiat și un proiect privind crearea Băncii Naționale de Investiții și Modernizare a Moldovei, în care Ministerul Finanțelor ar urma să fie fondator. „Astăzi, în Moldova nu există nicio bancă cu capital majoritar de stat”, a explicat Petru Burduja, dând exemplul unor țări europene în care băncile de stat joacă un rol-cheie în investițiile strategice de interes național.
Deputatul a menționat că, în ciuda importanței acestor inițiative ale opoziției, „90% dintre ele nici măcar nu au fost examinate în Parlament, nu au primit avize de la guvern și au fost blocate în comisii.”
Petru Burduja a atras atenția și asupra faptului că majoritatea parlamentară a ignorat în mod repetat solicitările opoziției de a organiza audieri parlamentare pe subiecte de maximă importanță precum energia, economia și agricultura. În special, s-a cerut crearea unei comisii de anchetă privind activitatea ANRE în perioada stării de urgență, pentru a stabili cum și la ce prețuri a fost achiziționat gazul pentru care cetățenii au plătit 30 de lei.
Deputații PSRM au înaintat mai multe moțiuni de cenzură împotriva guvernelor Gavrilița și Recean, precum și moțiuni simple împotriva politicilor Ministerelor Economiei, Agriculturii și Infrastructurii.
Radu Mudreac a subliniat că, timp de patru ani, majoritatea PAS a ignorat constant propunerile opoziției privind protejarea intereselor producătorilor agricoli, procesatorilor și consumatorilor.
El a reamintit că încă în 2022 socialiștii au tras un semnal de alarmă în legătură cu dublarea prețului la pâine – creștere de 100%.
Atunci, majorarea era justificată prin creșterea prețurilor la motorină și energie electrică. Ulterior însă, aceste prețuri au scăzut, dar pâinea a rămas la același preț ridicat: „Unde este grija față de bunăstarea cetățenilor, garantată de Constituție?”.
Radu Mudreac a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că partidul de guvernământ a anulat plafonarea adaosului comercial la produsele social importante, măsură care asigura accesibilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate.
Produsele alimentare de bază și medicamentele s-au scumpit vertiginos.
„Am propus un șir întreg de proiecte de lege menite să reglementeze prețurile și să readucă piața internă sub controlul statului. Astăzi, piața internă este pierdută, în special în domeniul agricol și alimentar. Suntem inundați de produse de import și, în același timp, am pierdut mii de locuri de muncă, mai ales în mediul rural”, a subliniat deputatul.
Socialiștii au propus, de asemenea, măsuri pentru protejarea producătorilor autohtoni, în special în zootehnie: „Laptele este un produs de primă necesitate, iar noi am propus stabilirea unei cote de impozitare de 0% pentru veniturile reinvestite în acest sector. Însă Parlamentul nici măcar nu a permis discutarea acestui proiect.”
Deputatul a amintit că în anul 2021 Parlamentul precedent a adoptat legea așa-numitei „reguli 50/50” pentru rafturile magazinelor, unde 50% din produse trebuiau să fie de proveniență locală. Totuși, după venirea PAS la putere în toamna anului 2021, această lege a fost abrogată.
Mai mult decât atât, în grabă a fost adoptat un nou Cod Funciar, care funcționează în detrimentul intereselor fermierilor și cetățenilor de rând. Deja într-o perioadă scurtă au fost operate circa 19 modificări în acest cod. „Acest cod necesită o revizuire radicală sau chiar înlocuirea completă”, a accentuat deputatul.
Ignorarea de către PAS a intereselor producătorilor locali a dus la pierderea competitivității agricultorilor noștri în fața producătorilor din alte țări. „În rezultat, Moldova rămâne o țară agrară care exportă materie primă, dar importă până la 85% din produsele alimentare. Este o situație revoltătoare.”
Deputații au subliniat că socialiștii vor continua să lucreze asupra proiectelor orientate spre protejarea intereselor cetățenilor și a suveranității economice a țării, pentru restabilirea pieței interne și a securității alimentare a Republicii Moldova, în următorul Parlament.