Petras Auštrevičius: Sunt sigur că UE va utiliza toate pârghiile pentru a preveni alunecarea Moldovei în autocrație

Petras Auštrevičius: Sunt sigur că UE va utiliza toate pârghiile pentru a preveni alunecarea Moldovei în autocrație

Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European se declară extrem de îngrijorat de situația din Moldova, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție de a invalida alegerile primarului din Chișinău, care au fost câștigate de un candidat pro-Vest, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă oficial, deputatul European Petras Auštrevičius, raportorul pentru Moldova în cadrul Parlamentului European, a declarat:

„Decizia Curții Supreme de Justiție mă îngrijorează foarte mult, în privința funcționalității legilor și a independenței judiciare în Moldova. Este evident, pentru mine, că – coaliția de guvernare întâmpină mari dificultăți în a-și îndeplini sarcinile în calitate de partener asociat al Uniunii Europene. Vreau să amintesc autorităților de la Chișinău despre declarația comună a Parlamentului European, a Consiliului și Comisiei, din 4 iulie 2017, în care s-a spus clar că: „o precondiție pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice, incluzând pluripartitismul și respectând legea și garanțiile drepturilor umane”. Astfel, asistența financiară pentru Moldova, la moment, este înghețată. Mai mult decât atât, sunt sigur că Uniunea Europeană va utiliza toate pârghiile pentru a preveni alunecarea Moldovei în autocrație”.

Doina Secrieru

Share