Peter Michalko: Rămâne crucial să monitorizăm consecințele noului sistem electoral care urmează în timpul campaniei, în timpul alegerilor și după

Peter Michalko: Rămâne crucial să monitorizăm consecințele noului sistem electoral care urmează în timpul campaniei, în timpul alegerilor și după

Constatările și provocările legislației electorale din Republica Moldova, regulamentelor și practicilor partidelor politice din perspectiva incluziunii au fost discutate în cadrul unui seminar, transmite Oficial.

Ambasadorul Uniunii Europene în RM, Peter Michalko, a punctat că implementarea standardelor internaționale este punctul vulnerabil al RM.

„Legislația RM, în linii generale, corespunde standardelor internaționale, rămân suficiente zone de îmbunătățiri, inclusiv în cadrul electoral. Implementarea în practică este punctul vulnerabil al RM. Evidențiez semnarea Codului de conduită a partidelor politice pentru reprezentarea minorităților și grupurilor etnice. UE și eu personal, subliniem importanța pe care o acordăm respectării statului de drept, drepturilor fundamentale și libertatea alegerilor. Opiniile și rapoartele experților arată că importante recomandări anterioare nu au fost respectate, acestea vizau întărirea capacităților și mecanismelor de implementare, supraveghere și sancționare. Legislația a fost modificată în lipsa unui consens larg. Anularea alegerilor pentru primarul Chișinăului de către CEC în urma deciziilor instanței de judecată a subminat și mai mult încrederea cetățenilor în instituțiile care ar trebui să fie garantul statului de drept.

Subliniez că este necesar ca tradițiile de implementare a practicilor bune, care au fost în trecut, să fie continuate. Rămâne crucial să monitorizăm consecințele noului sistem electoral care urmează în timpul campaniei, în timpul alegerilor și după”, a spus Ambasadorul UE.

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a punctat că obligația CEC este de a crea condiții absolut egale pentru toți alegătorii.

„Când vorbim de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, respectarea drepturilor femeilor, implicarea minorităților etnice, obligația noastră este să le creăm condiții absolut egale. Noi utilizăm mai multe platforme de informare civică și sensibilizăm și aceste aspecte”, a spus Alina Russu.

Proiectul a fost realizat de Fundația Est-Europeană, finanțat de UE și cofinanțat de Guvernul Suediei.

Doina Secrieru

Share