Peter Michalko: Această lege adoptată de Parlamentul RM ar putea duce la o încălcare a angajamentelor internaționale

Peter Michalko: Această lege adoptată de Parlamentul RM ar putea duce la o încălcare a angajamentelor internaționale

Peter Michalko, șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, susține că legea privind stimularea fiscală și amnistierea capitalului contravine angajamentelor pe care și le-a asumat Republica Moldova față de partenerii internaționali, informează Oficial.

Oficialul european a făcut o declarație, într-o postare pe Facebook:

„Republica Moldova și-a asumat angajamente față de UE, printre altele prin Acordul de Asociere, Agenda de Asociere și Memorandumul privind Asistența Macrofinanciară, dar și angajamente față de alți parteneri internaționali.

Legislația adoptată astăzi (n.r. – 26 iulie 2018), într-o manieră grăbită și netransparentă, dacă va fi aplicată, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în derulare, ce au drept scop – consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și crima organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”.

Amintim că, ieri, Parlamentul a adoptat legea amnistierii capitalului, ce prevede că persoanele fizice vor avea posibilitatea să-şi declare voluntar bunurile nedeclarate. Astfel, se oferă persoanelor fizice posibilitatea să-şi declare bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele băneşti, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din ţară, cât şi de peste hotare. Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferenţă.

O altă noutate a proiectului este stimularea fiscală care prevede anularea majorărilor de întârziere şi amenzilor neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Condiţia pentru achitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor plăţi la buget este stabilită până la data de 20 decembrie 2018.

Doina Secrieru

Share