Peste 26% din alegători au votat în municipiul Chișinău

Peste 26% din alegători au votat în municipiul Chișinău

Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 15.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820 mii de alegători sau peste 30 %  din numărul celor incluși în listele electorale.

Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot rămâne a fi Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 67 la sută.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 15.00, peste 26 la sută dintre persoanele cu drept de vot. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al capitalei, unde au votat 26 la sută dintre alegători. În suburbii avem înregistrată o prezență de 28 %. Cei mai activi sunt votanții din or. Vadul lui Vodă, peste 36%, cea mai pasivă suburbie e or. Durlești – 24%.

În mun. Bălți, din totalul de 100 mii de alegători, la secțiile de votare au venit 25% dintre alegători.

În municipiul Comrat avem înregistrată o participare de peste 31%  dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile.

Reieșind din informațiile care descriu profilul alegătorului la alegerile de astăzi, femeile sunt cele mai active, înregistrând o participare de peste 54 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Raportat la vârstă, cei mulți alegători prezenți la urnele de vot au între 56 și 75 de ani.

Conform informațiilor operative prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 15.00, CEC a fost informată despre 130 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea 42 cazuri țin de agitația electorală, 29 de cazuri referitoare la transportarea organizată a alegătorilor, 4 de afișarea afișajului electoral, 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, 12 cazuri privind fotografierea buletinelor de vot. În localitatea Chirsovo, din UTA Găgăuzia, pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot, a fost pornită urmărirea penală. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Share