Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”

Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”

Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană – din instituții publice, mass-media și societatea civilă – s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”, organizată de Biroul pentru Integrare Europeană, informează OFICIAL. 

Timp de două zile, împreună cu experți din Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, participanții vor discuta despre experiența statelor din Balcanii de Vest care au început deja procesul de negociere, dar și despre următorii pași pe care țara noastră urmează să-i facă în parcursul său european.

Suntem ancorați pe un drum ferm spre Uniunea Europeană. Trebuie să ne asigurăm că toate instituțiile statului, inclusiv societatea civilă, mediul de afaceri și cel academic – sunt parte a acestui proces de transformare a societății noastre prin care aducem valorile și standardele europene la noi acasă. Ne dorim cu toții o Moldovă europeană mai puternică și mai rezilientă, ancorată într-o familie europeană unde pacea și prosperitatea stau în capul mesei, pregătită să facă față provocărilor zilei de azi și de mâine”, a spus în deschiderea conferinței Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

Erika Hasznos, șefa adjunctă a Delegației UE la Chișinău, a apreciat eforturile depuse de autorități la etapa actuală: „Acum suntem în cea de-a doua fază a procesului de extindere. Screening-ul bilateral necesită foarte multă atenție și am încrederea că Republica Moldova va deveni și mai puternică în urma acestui proces, dar și mai pregătită pentru aderare. Uniunea Europeană a fost și este în continuare pregătită să susțină Republica Moldova în drumul ei spre UE”.

La eveniment a participat, online, și Olha Stefanishyna, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei. „Avem o agendă europeană ambițioasă. Atât Ucraina, cât și Republica Moldova sunt tot mai aproape de UE. Extinderea UE este o fereastră extrem de importantă și trebuie să ne asigurăm că beneficiem la maximum de această oportunitate”, a spus ea.

Conferința internațională „Următorii pași în procesul de aderare la Uniunea Europeană” este organizată cu suportul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova”.

Share