PDM: Dorința privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetățeni

PDM: Dorința privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetățeni

Pe data de 6 martie,  PDM a lansat în dezbatere publică tema schimbării sistemului electoral și trecerea la sistemul uninominal de vot, potrivit unui comunicat de presă.

„Am lansat această initiațivă pornind de la dorința cetățenilor de a nu mai vota liste de partid, după care se ascund oameni pe care nu-i cunosc, de a nu mai vota liste unde liderii de partid pot pune candidați în funcție de interesul lor, dar nu al oamenilor. Am inițiat acest proces pentru că realitatea politică a arătat că cetățenii sunt lipsiți total de control asupra celor pe care îi votează și trebuie să le dăm pârghii prin care să-i poată demite dacă nu își fac datoria”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

Democrații se arată recunoscători tuturor celor care și-au exprimat până acum opinia, atât pro cât și contra sistemului uninominal.

„Credem că  simplu fapt  că această problemă este dezbătută intens în societate este deja un prim pas important spre reformarea sistemului electoral.

Salutăm implicarea mai multor personalități publice importante din Republica Moldova în această dezbatere, considerăm că este important că aceste discuții depășesc spațiul politic și acoperă o categorie cât mai largă a societății.

Inițiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament, astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneția. În același timp, inițiativa a devenit publică, în așa fel încât fiecare cetățean să aibă acces la ea, să o studieze și să vină cu propuneri sau obiecții. PDM a făcut acești pasi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc și să se manifeste în condiții de transparență”, mai spun democrații.

PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. Potrivit formațiunii, în ultimii doi ani,  au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor publice care au loc.

„Există și un grup de ong-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal. Chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, credem că era important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice. Societatea civilă, prin natura ei, este o voce importantă a societății, care trebuie să încurajeze dezbaterile publice, nu să le boicoteze, mai ales atunci când tema supusă dezbaterii este una susținută de 80 la sută din populația tarii. De aceea, facem apel la reprezentanții societății civile să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță  în acest proces, astfel încât să avem o dezbatere cât mai obiectivă și benefică”, a menționat PD.

La fel, democrații afirmă că așteaptă cu interes să asculte în cadrul dezbaterilor opiniile partidelor. „Boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special. Reamintim că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, au primit voturi în sprijinul lor. Faptul  că acum se opun reformării clasei politice  și refuză să participe la dezbateri pe această temă, nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova. Dorința privind schimbarea sistemului electoral vine de la cetățeni, PDM își îndeplinește rolul de a o promova în Parlament și de a o supune dezbaterilor publice”, se mai spune în comunicat.

PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. „Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea, chemăm toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor, aceea de a avea mai mult control asupra deputaților în viitorul Parlament”, a mai adăugat PDM.

În paralel, potrivit PDM, cu dezbaterea publică are loc o campanie de strângere a semnăturilor, care se desfășoară în puncte special amenajate în mai multe raioane, dar și prin campanie din ușă în ușă. Timp de două săptămâni, circa 350 000 de mii de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal. „E o cifră importantă, care legitimează demersul PDM. Vom continua și campania de strângere de semnături și pe cea de informare, deoarece avem maximă transparență și deschidere în promovarea acestui proiect de lege” – precizează PDM.

Mihaela Rotari

Share