PDM: Ar fi cazul să apelăm inclusiv la ajutorul farmaciştilor în procesul de vaccinare

PDM: Ar fi cazul să apelăm inclusiv la ajutorul farmaciştilor în procesul de vaccinare

Echipa Partidului Democrat din Moldova (PDM) a propus încă în luna octombrie 2020, adică acum 5 luni, liberalizarea pieţei vaccinurilor şi permiterea comercializării acestora în farmaciile din ţară, cu asigurarea controlului şi monitorizării stricte din partea instituţiilor statului. Această iniţiativă însă nu a fost luată în considerare de autorităţi, cu toate că practic toate ţările din UE, SUA este permis acest lucru. Despre aceasta se menționează într-o declarație a formațiunii, informează OFICIAL.

Potrivit PDM, în condiţiile actuale, când autorităţile nu pot să asigure populaţia cu vaccinuri anti-covid, cetăţenilor noştri nu le sunt oferite de către autorităţi alte posibilităţi pentru a găsi vaccinuri. „Statul a impus un monopol prin care acordă dreptul de a vinde vaccinuri doar la anumite centre private de imunizare. Restricţiile legale existente nu permit ca agenţii economici, importatori autorizaţi, să aducă în ţară vaccinuri, pentru le oferi în  farmacii cetăţenilor alături de alte medicamente. În cazul în care acest segment era liber şi autorităţile dădeau curs recomandărilor echipei PDM, distribuitorii care au stabilite relaţii de colaborare cu marile companii farmaceutice, puteau deja să asigure prezenţa vaccinurilor în Republica Moldova”, au adăugat democrații.

În unele ţări din UE – mai spun ei – vaccinarea este efectuată inclusiv în farmaciile care întrunesc condiţiile sanitar-epidemiologice. „Acum, când suntem în faţa unei provocări pandemice fără precedent, când presiunea asupra sistemului medical este enormă, ar fi cazul să apelăm inclusiv la ajutorul farmaciştilor. În ţară avem peste 1500 farmacii, în care activează persoane calificate, cu studii de specialitate”, menționează conducerea PDM.

Cristina Gurez

Share