PDCM: PAS a modificat legea cu privire la Guvern, prin care i-a oferit Executivului dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedura standard

PDCM: PAS a modificat legea cu privire la Guvern, prin care i-a oferit Executivului dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedura standard

Iurie Mărgineanu, vicepreședinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a prezentat poziția partidului privind modificările operate de Partidul acțiune și Solidaritate la Legea cu privire la Guvern și Regulamentul Guvernului, după ce, la 16 mai curent, PAS a modificat legea cu privire la Guvern, prin care i-a oferit Executivului dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedura standard – adică prin Hotărâri de Guvernul, Ordonanțe și Dispoziții și care nu (doar prin decizii-protocolare), informează OFICIAL. 

Ulterior – a precizat el – folosindu-se de această modificare anticonstituțională, Guvernul a modificat la 26.06.2024 Regulamentul Guvernului, prin care a decis că unele categorii de acte foarte importante pot fi adoptate în afara procedurii standard de aprobare, adică evitând transparența, publicarea în Monitorul Oficial și controlul constituțional.

„Printre aceste acte importante se regăsesc:

– Documentele de poziție națională pe subiectele negociate cu UE,

– Inițiativele legislative ale guvernului, inclusiv pe politica bugetar-fiscală,

– Avizele asupra inițiativelor legislative,

– Actele procedurale pe cauzele aflate pe rol la CEDO,

– Rapoartele de activitate ale ministerelor”, a mai spus vicepreședintele PDCM.

Iurie Mărgineanu a punctat că, pentru aceste categorii de documente nu se va respecta procesul de transparență obișnuit, nu se vor examina în ședințe deschise ca oamenii să înțeleagă ce hotărâri s-au luat și, cel mai important, aceste decizii nu cad sub control constituțional și nu vor putea fi atacate la Curtea Constituțională. Astfel, dacă Guvernul vine cu o inițiativă legislativă nu mai este necesar de examinat în ședință deschisă.

„Deja au și aprobat prin această modalitate obscură Decizia protocolară prin care s-a aprobat poziția generală a RM la prima conferință interguvernamentală RM-UE.

De asemenea, fără a consulta mediul de afaceri, prin această procedură secretizată au modificat Legea 485 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, instituind amenzi de 15 mii lei pentru neinstalarea echipamentelor de plată cu cardul. Acest proiect anti business a și fost votat în prima lectură de PAS în Parlament la data de 8 iulie 2024.

Din dorința de a camufla rezultatele negocierilor cu UE și a promova legi obscure, am operat modificări inimaginabile pentru un stat de drept.

Facem apel către partidele parlamentare de opoziție să facă uz de dreptul lor de a contesta aceste modificări operate la Legea cu privire la guvern și Regulamentul guvernului la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Juriștii PDCM sunt gata să acorde tot suportul pentru pregătirea acestei adresări către CCM”, a mai spus fruntașul PDCM.

Share