PDCM insistă asupra modificării Legii FAOAM pentru anul 2024
„În pofida unui management defectuos al sistemului public de sănătate pe durata mandatului său de ministru al sănătății, Ala Nemerenco este protejată în continuare de Maia Sandu. Cifrele prezentate mai jos explică (parțial) care este raționamentul președintei, care-și dorește al doilea mandat, chiar și cu prețul „reformării” definitive a sistemului public de sănătate”. Despre aceasta se menționează într-o declarație a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), informează OFICIAL.
Potrivit formațiunii, ca urmare a executării fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2022, soldul cumulativ a constituit 1 350,9 milioane lei. Ca urmare a executării FAOAM pentru anul 2023, soldul constituie circa 800 milioane lei.
„Astfel, soldul cumulativ la data de 31.12.2023 constituie 2,2 miliarde lei. Suma fiind una record în activitatea CNAM de la înființare. Aceasta înseamnă că 2,2 miliarde lei planificate anterior a fi cheltuite pentru servicii de sănătate întru beneficiul pacientului, NU au ajuns in sistem.
Aceste resurse ar fi permis:
1. majorarea salariilor angajaților din sistemul medical cu circa 100% – versus ,,majorării considerabile” de 15% oferite generos de actuala guvernare;
2. extinderea listei medicamentelor compensate majorarea ratei de compensare, ceea ce ar diminua povara financiară a pacienților;
3. rezolvarea problemei cu secția terapie intensivă la SCBI ,,Toma Ciorbă”;
4. acordarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu și paliative pentru pacienții cu dizabilități severe și stări terminale;
5. prestarea serviciilor de intervenții timpurii, inclusiv pentru copii cu tulburări de spectru autist;
6. finanțarea suplimentară a tratamentului pentru unele boli rare;
7. fortificarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medicale (reparați, dotarea cu echipamente performante, îmbunătățirea condițiilor pentru pacienți în cadrul instituțiilor medicale etc);
8. majorarea numărului și extinderea spectrului de servicii medicale de înaltă performanță acoperite din sursele FAOAM, ceea ce ar contribui la micșorarea duratei și rândurilor de așteptare la aceste servicii”, a notat PDCM.
Potrivit formațiunii, „probabil că nu în zadar s-au acumulat aceste solduri, având în vedere că este an electoral. Se așteaptă momentul potrivit ca să se vină cu oferte „generoase electoratului””.
„PDCM insistă asupra modificării Legii FAOAM pentru anul 2024 prin utilizarea soldurilor conform priorităților enunțate.
Cetățenii contribuie prin plata primei de asigurare medicală pentru a beneficia de servicii medicale de calitate conform necesităților, dar nu să nu aștepte deciziile tardive și sporadice de utilizare a soldurilor enorme în scopuri obținerii dividendelor politice”, a conchis PDCM.