PDCM: Așa-numitul preventing a dus la colapsul unui sistem întreg
Echipa de juriști a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a constatat că astăzi ne aflăm în pragul unui colaps al sistemului judiciar din Republica Moldova, informează OFICIAL.
Iurie Mărgineanu a declarat: „Așa-numitul preventing a dus la colapsul unui sistem întreg – cel judecătoresc. Este o bătaie de joc de întreaga țară. Ce se va întâmpla dacă adunarea generală a judecătorilor, planificată pentru luna martie, nu va avea loc? Acest Consiliul Superior al Magistraturii este a unui partid, este a PAS-ului. De fapt, este un CSM uzurpat total”.
La rândul său, Fadei Nagacevschi a spus că, grație acțiunilor contrare recomandărilor CoE, astăzi avem un CSM blocat, un CSJ blocat și un risc enorm de capturare a justiției.
„Mai mult, din cauza blocării CSJ grație acțiunilor abuzive ale PAS prin intermediul lui Litvinenco și subalternilor săi, există riscuri enorme privind afectarea procesului electoral ce ar urma să se desfășoare în toamnă(alegerile locale generale). Ori, anume CSJ este instanța ce ar urma să pună punct litigiilor electorale conform legii. În cazul blocării CSJ sau disfuncționalității acestei Instanțe din cauza unei componente reduse, se atestă riscuri pentru afectarea credibilității procesului electoral și/sau lipsirii participanților la procesul electoral de un recurs efectiv prevăzut de lege la o CSJ independentă”, a subliniat juristul.
Potrivit spuselor sale, urmare a abuzurilor guvernării și tentativelor de capturare a justiției ce le atestăm, riscurilor afectării procesului electoral în cadrul alegerilor locale din toamnă, așa cum e prevăzut de Codul electoral, sesizăm grupul ad-hoc al CoE, Comisia de la Veneția și OSCE ODIHR în vederea inițierii discuțiilor cu guvernarea pentru restabilirea ordinii de drept, neadmiterea obstrucționării independenței puterii judecătorești și afectării legalității și legitimității alegerilor locale din toamnă.
Mihai Gafton a afirmat că este o lipsă totală de stabilitate relațiilor juridice din societate. „Careva colaborare din partea puterii Executive, Legislative cu puterea judecătorească nu există. Dacă guvernarea a dorit să promoveze o reformă, de ce nu a organizat o consultare largă cu puterea judecătorească, cu societatea, etc. Se produc și unele greșeli în asemenea procese, dar, era bine să se recunoască și să elucideze toate erorile”, a spus expertul.