Pavel Filip: Piața asigurărilor crește, garanțiile financiare sunt îndeplinite, iar asigurătorii locali achită despăgubirile
Situația de pe piața asigurărilor, provocările care există și soluțiile de depășire ale acestora au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și reprezentanții Consiliului Birourilor de la Bruxelles, transmite Oficial.
Premierul a menționat că garantarea stabilității pieței de asigurări este o prioritate a Guvernului. În prezent, aceasta trece prin mai multe schimbări pozitive, care se datorează eforturilor comune ale Guvernului, Comisiei Naționale a Pieței Financiare și Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). Pavel Filip a spus că așa cum s-a reușit stabilizarea sectorului financiar-bancar, unde au venit investitori serioși, precum banca Transilvania și BERD, așa și în sectorul nebancar va fi asigurată stabilitatea și predictibilitatea.
În acest scop, recent a fost aprobată Strategia de dezvoltare a pieței financiare nebancare și Planul de măsuri de fortificare a capacității financiare a asiguratorilor. Implementarea acestor documente va aduce la evoluții pozitive pe piața nebancară.
„Piața asigurărilor crește, garanțiile financiare sunt îndeplinite, iar asigurătorii locali achită despăgubirile. Asta înseamnă că lucrurile se mișcă în direcția corectă. Acolo, unde apar probleme, suntem gata să intervenim”, a spus Pavel Filip.
În prezent, piața asigurărilor generează venituri, fiind capabilă să acopere pe deplin volumul obligațiilor asumate, iar produsul de asigurare „Cartea Verde” este unul profitabil.
Președintele Comitetului de monitorizare al Consiliului Birourilor de la Bruxelles, Daniel Wernli, a remarcat conlucrarea eficientă cu Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule și importanța fortificării acestuia. „Vrem că BNAA să fie unul puternic, funcțional și un partener de încredere”, a accentuat Daniel Wernli.
Potrivit comunicatului emis de Guvern, cea mai mare provocare este liberalizarea pieței nebancare, preconizată de la 1 iulie 2019. În prezent, se lucrează asupra pregătirii cadrului normativ necesar în acest scop, inclusiv pentru a preveni eventualele riscuri.
Doina Secrieru
Oricum Moldova a avansat mult în sistemul financiar bancar, putem să spunem cu adevărat că avem un sistem sigur.