Pavel Filip: Lansarea Serviciului 112 este un mod al Guvernului de a sărbători 100 de ani de la Unirea din 1918

Pavel Filip: Lansarea Serviciului 112 este un mod al Guvernului de a sărbători 100 de ani de la Unirea din 1918

Serviciul național unic pentru apeluri de urgență – 112, a fost lansată astăzi, informează Oficial.

Directorul Serviciului pentru apeluri de urgenţă 112, Liviu Oboroc, a comunicat despre perioada de implementare a sistemului.

„Am sentimente de mândrie și bucurie că astăzi suntem martorii unui pas important, după părerea mea, care ne face să fim mai aproape de înaltele standarde de siguranță ale cetățenilor. În mai puțin de două zile se împlinesc exact 2 ani de când noi împreună cu colegii am pornit realizarea acestui serviciu. Pentru unii poate este o perioadă prea lungă, pentru noi, însă, a fost o perioadă dinamică, o perioadă în care am muncit. Noi nu facem acest serviciu pentru cineva anume, noi îl facem pentru cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Oboroc.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a vorbit despre proiect drept „un proiect de suflet”. „După atâția ani, un proiect atât de frumos, pe care l-am început în anul 2012, iată că este lansat. Eu mereu am spus că și acest proiect, precum și proiectul cu privire la parcurile IT, este un proiect de suflet pentru mine, pentru că este un proiect pe care l-am pornit încă atunci când eram în funcția de ministru al Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor. Din 2016, într-o echipă unită, am reluat acest proces, am aprobat cadrul legislativ, am aprobat regulamentele necesare, a fost creat serviciul și astăzi, chiar cu 9 luni înainte decât a fost preconizat, avem posibilitatea să pornim acest serviciu”, a menționat Filip.

În același timp, Filip a precizat despre apropierea de UE prin implementarea sistemului unic de apel. „Serviciul 112 este un pas care ne duce mai aproape de Uniunea Europeană, unde deja funcționează acest număr unic de urgență. Câteva zile în urmă am sărbătorit 100 de ani de la Unirea din 1918 și au fost făcut multe declarații în acest sens, dacă vreți acesta este un mod al Guvernului de a sărbători această dată istorică importantă. Am sincronizat atât lansarea serviciului 112 – astăzi, dar și ieri s-a produs un eveniment foarte important – a fost semnat contractul de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, ceea ce ar însemna unirea la sistemul energetic din România. Odată cu implementarea sistemului 112, vom oferi cetățenilor noștri servicii moderne, exact ca în țările europene. Am creat serviciul 112 pentru ca să aducem serviciile de intervenție mai aproape de oameni și pentru că ne gândim la siguranța fiecăruia”, a declarat Filip.

Mihaela Conovali

Share