Pavel Filip, în dialog cu autoritățile locale: Îmi doresc să existe o comunicare permanentă

Pavel Filip, în dialog cu autoritățile locale: Îmi doresc să existe o comunicare permanentă

Astăzi a avut loc o ședință de lucru cu participarea membrilor Guvernului și cei ai Consiliului de Administrare ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), informează Oficial.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Fillip, a comunicat despre crearea unei platforme unice de comunicare între autorități.

„Pentru noi este important să dinamizăm comunicarea în acest an. Este un format bun această componență, pe de o parte – sunt toți membrii Guvernului, reprezentanții guvernului în teritoriu și, desigur – membrii Congresul Autorităților locale din Moldova. Cea mai importantă întrebare ar fi care este formatul de discuții mai eficient. Eu îmi doresc dincolo de aceste platforme, care nu reprezintă întrevederi atât de dese, să existe o comunicare permanentă. Există 2 platforme unde Prim-ministrul este președinte, să facem în așa fel încât să avem doar o platformă  de discuție. Cred că, este o îmbunătățire a situației, noi oferim o platformă, unde să fiți permanent, atunci când discutăm despre platforma administrației publice”, a declarat Filip.

Prin urmare, el a precizat rolul platformei de dialog. „Să identificăm această platformă eficientă de dialog, să creăm acest instrument cât mai eficient. Foarte curând ne vom revedea din nou, pe 1 martie. Am transmis invitație tuturor primarilor să vina la deschiderea Festivalului „Mărțișor”, să avem o întrevedere cu toți primarii înainte de acest festival”, a menționat acesta.

Președintele CALM și primarul satului Selemet din raionul Cimișlia, Tatiana Badan, a comunicat despre importanța creării platformei de comunicare.

„Ne dorim foarte mult să restabilim această platformă de comunicare cu autoritățile publice centrale. Astăzi noi vom veni cu câteva probleme mai generale care le vor expune colegii noștri. Exprimă speranța că după această reuniune vom ieși cu o înțelegere foarte bună despre acest format de dialog. Credem că, această zi va fi un început pentru noi cei care ne dorim democratizarea țării”, a precizat ea.

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, a vorbit despre situația financiară din primăriile din țară. „Cred că, toți primarii am simțit în 2016 un dialog sincer, însă cu așa salarii oamenii nu se țin la lucru. Este imposibil să ai un jurist bun în primărie. Bănuiesc că vom lucra încă vreo 10-20 ca să facem ordin în teren. Noi dacă vom forma comisii în cadrul acestei platforme, cred că, vom dezvolta această temă”, a menționat el.

Prin urmare, Pavel Filip a comentat subiectul lipsei resurselor financiare în administrațiile publice locale. „Pleacă oamenii din cauza salariilor, a serviciilor proaste, noi vedem ca tinerii pleacă, pentru că ei vor mai mult. Din prima zi eu am cunoscut această problemă, aceste probleme trebuie examinate în complexitate, de aceea e o problema cu care se confruntă toți: cei din educație, sănătate, cultură, toți. Doar că trebuie să vedem care este sursa de finanțare, dar sursa de finanțare se obține prin implementarea unei reforme”, a menționat Filip.

Mihaela Conovali

Share