Pavel Filip: Deportările au lovit în fundamentele românești

Pavel Filip: Deportările au lovit în fundamentele românești

Prim-ministrul Pavel Filip a participat, astăzi, la ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, informează Oficial.

„Astăzi este o zi tristă pentru Republica Moldova. Suntem aici pentru ca să ne amintim de toți cei care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste. Cunsocute sub denumirea de „iug”, deportările din 5-6 iulie sunt cel mai mare val de deportări. Timp de o noapte, aproape 40 mii de persoane au fost separate de familiile lor, deposedate de bunuri, urcate în tren și duse în cele mai îndepărtate zone ale Uniunii Sovietice. Să ne amintim și să le cinstim memoria. Aceste evenimente de care ne amintim astăzi sunt o tragedie a neamului nostru. Aceste vagoane le-au dus într-o călătorie spre infern. Deși au trecut atâția ani, doar o simplă pronunțare a cuvântului „Siberia” stârnește amintiri fioroase”, a menționat Filip.

Prin urmare, el a vorbit despre victimele deportate. „Deportările au lovit în fundamentele românești. Au fost deportați toți cei incomozi regimului sovietic: intelectuali, gospodari, profesori și foști funcționari ai administrației românești. Consecințele au fost dramatice, a rămas o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare. Moldova a fost decapitată la acel moment. Drama deportărilor sunt încă răni deschise. Noi nu avem dreptul să dăm uitării lecțiile istoriei, ele trebuie învățate”, a precizat el.

De menționat că, în cadrul evenimentului, a fost ținut un minut de reculegere, dar și citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice.

Mihaela Conovali

Share