Pavel Filip către Prim-ministrul României: „Atunci când ne-a fost mai greu, România ne-a ajutat”

Premierii României – Viorica Dăncilă, și Republicii Moldova – Pavel Filip, au susținut o conferință de presă comună la Chișinău, informează Oficial.

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre susținerea României, precum și despre schimburile comerciale.

„Este o vizită foarte importantă, deoarece România a fost și rămâne cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova. Schimbul de opinie a fost unul constructiv și sincer. Pot afirma că am găsit înțelegere și sprijin total pe toate subiectele discutate. Am exprimat gratitudinea pentru mesajele echilibrate promovate de România în cadrul instituțiilor de la Bruxelles, în mod special am mulțumit pentru eforturile României. Relațiile dintre Republica Moldova și România sunt excelente. Am convenit că în curând vom avea o ședință comună a Guvernelor și am propus ca această ședință să aibă loc la Chișinău. Schimburile comerciale, cele mai înalte sunt cu România, România este pe locul 1 și atunci când vorbim și despre investiții străine în Republica Moldova. Am discutat despre proiectele construcțiilor podurilor, sprijinul și cooperarea cu România este multidimensională. Nu pot să nu mulțumesc pentru ajutorul nerambursabil din partea României. Atunci când ne-a fost mai greu, România ne-a ajutat”, a menționat Filip.

La rândul ei, Viorica Dăncilă s-a referit la investițiile în Republica Moldova și a oferit mai multe detalii despre ședința comună a guvernelor.

„Mă bucur să mă aflu la Chișinău pentru prima dată în calitate de Prim-ministru al României în anul celebrării Centenarului, este prima vizită pe care o fac în calitate de Prim-ministru. Relația dintre România și Republica Moldova a fost și rămâne una specială. Obiectivul strategic reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova. Proiectul Iaşi-Ungheni-Chişinău, reconfirmă rolul României de principal partener al Republicii Moldova. I-am spus domnului Prim-ministru Filip că România dorește să-și sporească investițiile în Republica Moldova. Am discutat și despre continuarea procesului de reforme asumat de guvernul Republicii Moldova, am asigurat ca România va continua să susțină RM în acest sens, inclusiv prin schimburi intense de expertiză în domeniu. Săptămâna trecută în vizita de la Bruxelles, am reiterat sprijinul României în parcursul european al Republicii Moldova. În prima jumătate a acestui an vom avea o ședință comună a Guvernelor, unde se va vorbi despre proiectele comune dintre România și Republica Moldova, prioritățile și subiectele le va stabili RM”, a conchis Dăncilă.

Mihaela Conovali 

Share