PAS pledează pentru discuții mai ample cu societatea civilă referitor la modificările la Codul electoral

PAS pledează pentru discuții mai ample cu societatea civilă referitor la modificările la Codul electoral

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) consideră că prin modificarea Codului electoral, Președintele țării și socialiștii încearcă să fraudeze alegerile prezidențiale din toamna acestui an, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferință de presă, lidera PAS, Maia Sandu a menționat că se fac și acțiuni de începere a fraudării în localitățile țării.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a spus că, ieri, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități au fost refuzate toate cele 129 de pagini de amendamente propuse de societatea civilă.

„Astăzi proiectul este în ordinea de zi a ședinței. Dodon își dă seama că nu poate câștiga aceste alegeri și recurge la ajustarea regulilor jocului în interes propriu. Mai multe prevederi trezesc îngrijorare. Rămâne neacoperită problema transportului ilegal al alegătorilor. Se restrâng drepturile observatorilor. Rămân prevederile conform cărora un concurent electoral este scos din cursă nu de judecătorie, dar de organele electorale. Nu s-a acceptat extinderea orelor pentru votare pentru Diaspora. Se impune retragerea proiectului de către majoritatea parlamentară pentru discuții mai ample cu societatea civilă”, a spus Sergiu Litvinenco.

Secretarul general al partidului, Andrei Spînu s-a referit la câteva cazuri concrete de încercare a fraudării alegerilor. „Membri, simpatizanți ai PAS ne spun că Dodon și socialiștii folosesc resursele administrative pentru a frauda alegerile. Primul caz este că socialiștii promit bani din buget primarilor care vor face campanie pentru Dodon. Al doilea caz este că PSRM fură datele personale ale oamenilor și grupuri de voluntari merg la ușile oamenilor sub forma completării unor sondaje, dar au deja numele celor care locuiesc în bloc, anul nașterii, adresa etc.”, a spus Andrei Spînu.

De menționat că, alegerile prezidențiale au loc la 1 noiembrie 2020.

Cristina Parfeni

Share