PAS: Pierderile în agricultură generate de calamitățile naturale ajung la 2 miliarde de lei, iar Guvernul alocă 100 mln. lei

PAS: Pierderile în agricultură generate de calamitățile naturale ajung la 2 miliarde de lei, iar Guvernul alocă 100 mln. lei

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită Guvernului întreprinderea de urgență a măsurilor necesare pentru redresarea situației în agricultură, dar și convocarea ședinței Parlamentului pentru a discuta problemele în domeniu.

În cadrul unei manifestații în fața Președinției, liderul PAS, Maia Sandu, a menționat că din aprilie cere Guvernului să ia măsuri, iar el — „tot calculează impactul secetei”.

„Pierderile în agricultură generate de calamitățile naturale ajung la 2 miliarde de lei, iar Guvernul alocă 100 mln. lei, doar o picătură într-o mare de nevoi. Guvernul spune că nu are bani, minte. Din cauza inacțiunii, acest Guvern a pierdut 800 mln. lei din partea UE. Dacă acești bani ar fi fost alocați pentru agricultori, ar fi avut ajutoare de 900 mln. lei”, a spus Sandu.

Astfel, PAS solicită convocarea de urgență a ședinței Parlamentului unde să se discute problemele formulate de agricultori și să se identifice soluții. Totodată, să fie rectificat bugetul, decretată stare excepțională în agricultură și introdus moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură.

De asemenea, Partidul solicită Guvernului să discute cu băncile despre prelungirea termenelor de achitare a creditelor și companiilor de microfinanțare.

O altă cerință este întreprinderea măsurilor de urgență pentru susținerea sectorului zootehnic.

Prin urmare, PAS le propune celorlalte formațiuni politice să se întrunească și să discute despre fermieri și sectorul agricol. Totodată, să ia în considerare propunerilor făcute și să găsească soluții.

Cristina Parfeni

Share