PAS în CMC a prezentat bugetul alternativ al Chișinăului pentru anul curent

PAS în CMC a prezentat bugetul alternativ al Chișinăului pentru anul curent

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), condusă de Zinaida Popa, a prezentat bugetul municipiul Chișinău pentru anul 2024, elaborat de consilierii municipali PAS. PAS a elaborat un buget pentru oameni și orientat spre rezolvarea problemelor prioritare ale locuitorilor din Chișinău și din suburbii, informează OFICIAL.

„Zi de zi se confirmă tot mai mult necesitatea salvării Chișinăului, iar programul de salvare pe care noi, consilierii PAS îl pregătim se adeverește a fi și mai important. Suntem deja în a 2-a jumătate a anului și nu avem un buget pentru oameni care să rezolve în primul rând problemele și să satisfacă cerințele și nevoile oamenilor. Este regretabil faptul că Primarul general s-a făcut că lucrează în primul mandat, iar acum nici nu se silește nici asta să ne arate”, menționează PAS.

Consilierii municipali PAS spun că sunt în situația să muncească în locul unei primării întregi, dar pe noi asta nu ne sperie, deopotrivă suntem gata să îi arătăm primarului cine prezintă competența veritabilă în gestionarea orașului Chișinău.

„Asta suntem noi, consilierii PAS care la fiecare proiect de decizie, fiecare sesizare o face profesionist și bine pregătit. Iată că acum în atenția dumneavoastră vă prezentăm bugetul alternativ pe care vi l-am promis. Ceea ce trebuia să facă o primărie întreagă, am făcut noi.  Ne-am condus exclusiv de toate prevederile legale. Și am elaborat un buget echilibrat și potrivit pentru rezolvarea problemelor oamenilor.

Inițial am constatat că primăria șchiopătează la capitolul colectări de taxe și impozite și are venituri ratate de până la 30%. Totodată am văzut prin buget că sunt o sumedenie de programe care sunt puse în buget și alocate sute de milioane de lei, dar care apoi sunt valorificate pentru interesele primarului. Din acest motiv, o bună parte din ele le-am exclus și le-am pus pentru rezolvarea problemelor reale ale oamenilor și nu cele invizibile născocite de Ceban. De aici și a reieșit și potențialul Chișinăului de a încasa bani mai mulți”, se mai spune în declarația formațiunii.

Principalele linii bugetare pentru care PAS a optat sunt:

A mărit bugetul de 3 ori pentru drumuri și transport.
A diminuat cheltuielile pentru programele culturale, diasporă și protocol, odihnă.
Mai mulți bani pentru tineret și sport.
Suburbiile sunt o prioritate pentru noi și continuăm să credem că integrarea lor în dezvoltarea de ansamblu al municipiului este o prioritate, am mărit de 3 ori bugetele pentru suburbii.
În acest sens a alocat de 4 ori mai mulți bani pentru sănătate și îngrijirea persoanelor cu dizabilități de la 75 la 325 milioane de lei, iar la dotările pentru instituții medicale de la 40 la 184 milioane lei.

Fracțiunea PAS a convocat ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău, marți, 11 iunie, ora 10:00. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare CMC sunt 2 subiecte, proiectul de decizie privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024 și bugetul municipal pentru anul 2024 și aprobarea în prima lectură.

Share