PAS din CMC: Ion Ceban a scos o parte din gheretele din Chișinău pentru le înlocui cu gheretele sale

PAS din CMC: Ion Ceban a scos o parte din gheretele din Chișinău pentru le înlocui cu gheretele sale

Fracțiunea PAS din CMC afirmă că primarul general al Capitalei, Ion Ceban, adună bani de noul partid prin întoarcerea a 75 de gherete în Chișinău fără licitație și riscă să prejudicieze bugetul municipiului Chișinău cu circa 100 milioane de lei, transmite OFICIAL.

„Ion Ceban a scos o parte din gheretele din Chișinău pentru le înlocui cu gheretele sale. Acesta a comis un șir de acțiuni pentru eliminarea concurenței de pe piața gheretelor, pentru a aduna bănișori de partiduț. Aplicarea schemei a început imediat după ce a venit în funcția de primar al capitalei și a început procesul de eliminare concurenților de pe piața gheretelor în favoarea unui agent economic, care urmează să instaleze 75 de gherete în stațiile de așteptare din Chișinău. Primarul Ion Ceban împletește scheme prin intermediul mai multor subdiviziuni ale primăriei, astfel adunând resurse pentru proiectul său politic”, a spus Roman Cojuhari, șeful fracțiunii PAS din CMC.

Încă în 2007,când Primăria Municipiului Chișinău, a organizat o licitație cu un șir de încălcări, la care a participat un singur agent economic, care a și câștigat licitația și a semnat contractul cu autoritatea publică locală.

Conform contractului din 2007, agentul economic și-a asumat un șir de obligațiuni, și anume:
construirea, gestionarea și menținerea în stare de exploatare a 300 de stații de așteptare din capitală pe o perioadă de 10 ani, iar după expirarea contractului, stațiile urmau să fie transmise în proprietatea municipiului Chișinău; în schimbul acestor investiții, companiei i s-a oferit dreptul de a plasa publicitate în acele 300 de stații. Mai exact, Primăria se obliga la rândul ei să aloce locuri și autorizații pentru 1580 de panouri publicitare, 600 de City-Light-uri, casete luminoase pe stâlpi și altele.

„Aceste „OBLIGAȚII” creau încă atunci premise pentru monopolizarea pieței de publicitate din Chișinău. Agentul economic a montat stațiile, doar că nu le-a gestionat eficient, astfel ca după 2-3 ani erau deteriorate și nu erau reparate la timp, astfel s-a ajuns că toate stațiile din mun. Chișinău să arate oribil. Odată cu venirea noii conduceri, în iunie 2020 primarul Ion Ceban s-a pronunțat pentru rezilierea contractului. Dar, la o lună după declarațiile lui Ceban, acesta și-a schimbat brusc retorica”, a adăugat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.
El a mai amintit că, anul trecut, când fracțiunea PAS a atenționat despre schemele prin care se punea la cale prejudicierea bugetului municipal cu milioane de lei, primarul Ion Ceban nu a ascultat, dar a preferat să se înțeleagă cu agentul economic și să prelungească contractul cu cel puțin 5 ani.

Fracțiunea PAS din CMC a anunțat că va depune o sesizare la Procuratura Generală pentru investigarea celor enunțate și tragerea la răspundere a factorilor de decizie din Primăria Chișinău care au contribuit direct la prejudicierea bugetului municipal.

Share