PAS a sesizat Curtea Constituțională

PAS a sesizat Curtea Constituțională

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a contestat la Curtea Constituțională prevederile Legii bugetului pentru anul 2021, în ceea ce ține de repartizarea mijloacelor financiare cu privire la investițiile capitale pentru autoritățile locale, informează OFICIAL.

Deputatul Petru Frunze susține că, aceste prevederi, care au fost sesizate la Curtea Constituțională, sunt în mod ilegal aprobate de către majoritatea parlamentară. „Mai mult decât atât, aceste prevederi de la miez de noapte au fost înțelese de către societate ca o batjocură față de banii publici, de impozitele care sunt achitate de cetățeni. Nu este corect ca deputații prin înțelegeri obscure să afecteze autonomia locală și să distribuie banii după bunul lor plac”, declară parlamentarul.

Totodată, el mai spune: „Noi vrem să motivăm primarii să scrie proiecte și să unească comunitățile pentru a soluționa unele problem locale, dar nu să repartizăm banii noaptea, fără să știm exact cum vor fi valorificați aceștia”.

Prin urmare, Frunze mai precizează că PAS a sesizat Curtea Constituțională doar în partea ce ține de amendamentele care au fost înregistrare în mod ilegal de către unii deputați și distribuirea banilor în afara normelor procedurale.

„Noi am făcut un studiu, de exemplu – în raionul Ialoveni, raionul care contribuie cel mai mult prin impozite și taxe la bugetul de stat, împărțeala pe timp de noapte a afectat enorm acest raion, deoarece conform împărțelilor a primit cei mai puțini bani, câte 3 lei de fiecare locuitor, având în considerare că avem raioane care au primit mai mult. Nu este echitate în modul de distribuire a banilor. Cel mai mulți bani i-a primit raionul Orhei, dar și aici nu a fost o împărțeală echitabilă, fiindcă avem Peresecina care nu a primit nici un bănuț. Pe de altă parte, avem Comratul, care la fel a primit mulți bani”, a conchis Petru Frunze.

132512272_3554120117999050_2184131462044007404_o

Mihaela Conovali

Share