PAS a elaborat un proiect de lege pentru combaterea traseismului politic în rândul aleșilor locali

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a elaborat un proiect de lege care are drept scop combaterea traseismului politic în rândul aleșilor locali. Inițiativa a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă, susținute astăzi, 28 martie, de către Igor Grosu, Secretar General al PAS, și Sergiu Litvinenco, jurist, membru PAS.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul de lege prevede ca aleșii locali – consilierii locali, consilierii raionali, președinții și vicepreședinții de raioane, viceprimarii – să-și piardă mandatele în cazul în care își vor înceta calitatea de membru (fie prin demisie, fie prin excludere) al partidului pe listele căruia au candidat în alegeri și au obținut mandatele. În cazul primarilor, pierderea mandatului ar urma să survină dacă aceștia vor demisiona din partidul care i-a desemnat candidați în alegerile locale. În acest sens, urmează a fi amendate Legea privind statutul alesului local și Legea privind administrația publică locală. De asemenea, proiectul prevede completarea Legii partidelor politice în sensul instituirii, la nivelul fiecărui partid, a unor proceduri echitabile și corecte în cazurile de aplicare a sancțiunii de excludere din partid. Acest lucru este necesar în contextul în care decizia de excludere din partid, conform proiectului, va avea ca efect și pierderea mandatului de ales local, fiind, astfel, necesar să existe reglementări care nu ar admite luarea unor decizii arbitrare.

„Traseismul politic, dincolo de faptul că este un fenomen extrem de toxic, conduce la pierderea legitimității oricărei guvernări. Traseismul politic îndepărtează aleșii de cetățeni și denaturează voința oamenilor. Plecările masive din diverse partide, de obicei către Partidul Democrat, realizate, de cele mai multe ori, prin șantaj, corupere sau mită, reprezintă o insultă la adresa oamenilor și o falsificare a promisiunilor făcute de politicieni. E timpul să punem interesul cetățenilor în capul mesei, iar deciziile luate de politicienii aleși să pornească anume de la acesta, și nu de la interesul personal”, menționează PAS.

De menționat că, elaborarea proiectului a fost preluată experiența României, unde, încă din 2006, există o reglementare cu privire la pierderea mandatului ca urmare a încetării calității de membru al partidului pe listele căruia alesul local a candidat și a obținut mandatul.

Doina Secrieru

Share