Partidul „ȘOR” vrea ca în școlile cu puțini copii să ajungă mai mulți bani

Partidul „ȘOR” vrea ca în școlile cu puțini copii să ajungă mai mulți bani

Deputații Partidului Politic „ȘOR” susține că finanțarea instituțiilor de învățământ în funcție de numărul de elevi este discriminatorie în raport cu școlile din sate. Aleșii au anunțat astăzi, într-un briefing la Parlament, că au elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului educației, astfel încât să fie stabilite principii clare de finanțare echitabilă a instituțiilor școlare, în special a celor mici, de la sate. Proiectul propus de Partidul „ȘOR” prevede că la calcularea alocațiilor financiare ar urma să se țină cont nu de numărul de elevi, ci și de suprafața totală a școlilor. Autorii inițiativei menționează că actuala formulă de finanțare împiedică dezvoltarea școlilor rurale și încurajează procesul de depopulare a satelor. 

Inițiativa legislativă, prezentată de deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, prevede modificarea unor prevederi ale Codului educației din 2014, promovat de Maia Sandu, pe vremea când deținea funcția de ministru al Educației. Potrivit ei, cheltuielile pentru întreținerea școlilor și a spațiilor de studii sunt aceleași indiferent de numărul de elevi. De exemplu, o sală de clasă consumă același volum de energie electrică și termică, indiferent dacă în ea învață 10 sau 30 de copii.

„Noi considerăm că acest amendament trebuie să elimine o nedreptate care există de mulți ani, care afectează școlile micii și copiii de la sate și duce la continuarea depopulării satelor. Diferența de buget duce la distrugerea școlilor mici și de la sate.  Considerăm că aceste norme ale Codului educației discriminează copiii de la sate și asta influențează și calitatea studiilor”, a menționat Reghina Apostolova, atrăgând atenția că în ultimii ani numărul elevilor de la sate s-a redus în jumătate, iar tempoul de scădere a numărului de elevi este de două ori mai mare în localitățile rurale.

„Majoritatea populației trăiește în mediul rural. Prin aplicarea formulei actuale de finanțare are de suferit comunitatea de la sate”, a menționat deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Elena Bacalu.

Ea a arătat că nu este pentru prima dată când multe dintre strategiile din educație au fost făcute „doar pentru bifă”, însă au de suferit copiii.

„Pentru noi, deputații din cadrul Platformei „Pentru Moldova”, educația și sistemul educațional vor fi domenii prioritare. Noi conștientizăm că statul nu are viitor dacă nu investește în educația generației de mâine, dacă nu va investi în cel mai important capital al țării – copiii și școala”, a concluzionat Elena Bacalu.

Deputații Platformei „Pentru Moldova” au anunțat că această inițiativă va fi una dintre prioritățile din actuala sesiune parlamentară și au chemat Guvernul și deputații din alte fracțiuni să-l susțină.

Doina Secrieru

Share