Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” despre învățământul online: Școlile trebuie să fie închise doar în cazuri extreme, iar părinții elevilor să beneficieze de concediu de îngrijire a copiilor

Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” despre învățământul online: Școlile trebuie să fie închise doar în cazuri extreme, iar părinții elevilor să beneficieze de concediu de îngrijire a copiilor

Deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova” cer Comisiei pentru Situații Excepționale să revizuiască modul de desfășurare a procesului de studii, în perioada pandemiei. Ei declară că școlile trebuie să treacă la regimul de predare online, doar în situațiile limită, când este amenințată direct viața și sănătatea elevilor și a profesorilor. În același timp, deputații susțin că au elaborat un proiect de lege care prevede ca părinții care au copii la școală, mai mici de 10 ani, să poată beneficia de concediu plătit, astfel încât să nu-i lase fără supraveghere.

Într-un briefing de presă organizat la Parlament, deputații Elena Bacalu și Reghina Apostolova, au atras atenția asupra deficiențelor procesului de predare online și au susținut demersul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a cerut anterior ca școlile să fie închise doar dacă în instituția respectivă se înregistrează cazuri de infectare cu noul coronavirus. Potrivit lor, impunerea învățământului de la distanță, în regim online, este o măsură extremă, care trebuie aplicată doar în cazul în care există riscuri evidente legate de viața și sănătatea elevilor și a corpului didactic.

Deputatul Platformei „Pentru Moldova” Elena Bacalu a menționat că procesul de studii este foarte complex, iar contactul direct dintre elev și profesor are o importanță majoră. „Cred că fiecare pedagog, dar și părinte va fi de acord că, la distanță, capacitatea de concentrare a elevilor și de asimilare a informației este cu mult mai redusă. Prin urmare, calitatea studiilor scade considerabil. Asta nemaivorbind de faptul că foarte mulți copii nu au acasă calculatoare sau gadgeturi, iar unii nici internet. În același timp, mulți profesori întâmpină dificultăți de ordin tehnic atunci când predau online”, a precizat Bacalu.

Ea a mai atras atenția că, pe lângă pandemia de coronavirus, există și alte riscuri legate de sănătatea copiilor și profesorilor. „Orele în șir, petrecute în fața calculatorului sau a telefonului mobil, afectează vederea și sistemul nervos, provoacă iritații și oboseală. Și asta dincolo de faptul că mulți copii rămân fără supraveghere, în tot acest timp, din cauză că părinții sunt nevoiți să plece la serviciu, iar asta iarăși implică multe riscuri legate de viața și sănătatea lor”, a declarat Elena Bacalu.

La rândul său, deputatul „ȘOR”, Reghina Apostolova, pedagog de profesie, a atras atenția că, în ultimul an, calitatea învățământului a avut de suferit în contextul situației pandemice. „Elevii nu socializează, nu se pot concentra bine la lecții. Mulți copii sunt lăsați acasă de unii singuri, controlul părinților fiind scăzut. Elevii nu se implică plenar în lecțiile online sau în general nu se conectează la lecții, preferând să facă altceva, fiind lăsați fără supraveghere”, a declarat Reghina Apostolova.

În context, deputatele s-au referit la un proiect de lege, pe care l-au înregistrat în Parlament încă acum un an și care prevede ca părinții care au copii mici la școală să-și poată lua concediu plătit pe întreaga durată a desfășurării studiilor online. Potrivit documentului, indemnizația ar urma să fie achitată din fondul asigurărilor sociale și nu poate fi mai mică decât salariul mediu pe economie.

Doina Secrieru

Share