Partidul „ȘOR” – reacție: Interzicerea partidului înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie

Partidul „ȘOR” – reacție: Interzicerea partidului înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie

„Anunțul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind intenția de a scoate în afara legii a Partidului „ȘOR” este încă un abuz grav, comis de guvernarea PAS, într-un timp atât de scurt. Formațiunea noastră a fost constituită în baza dreptului la libera asociere, o valoare sacră a democrației, consfințită în Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului” – se spune într-o declarație a Partidului „ȘOR”, informează OFICIAL.

Partidul „ȘOR” mai spune că reprezintă astăzi principala forță de opoziție și o parte importantă a societății noastre.

„Interzicerea lui înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie, adică exact ceea ce invocă guvernarea PAS. Tocmai regimul Maiei Sandu, prin scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”, încalcă flagrant art. 41 din Constituție, prin faptul că elimină pluralismul politic și, respectiv, încalcă principiile statului de drept. Cel care este pasibil de scoaterea în afara legii este Partidul Acțiune și Solidaritate, care a acționat constant contrar legislației și Constituției, prin hărțuirea opoziției, a membrilor Partidului „ȘOR”, prin interzicerea liberei exprimări și dreptului la întruniri și prin încălcarea prezumției nevinovăției.

De cealaltă parte, Partidul „ȘOR” a demonstrat, de-a lungul timpului, că este una dintre puținele, dacă nu chiar singura formațiune, care a apărat consecvent principiile constituționale. Acuzațiile nefondate privind pretinsa finanțare ilegală sunt singurul pretext, lipsit de orice temei juridic, bazat doar pe declarații politice. Dosarele împotriva Partidului „ȘOR” sunt fabricate la comandă și, de aceea, nu au și nu pot avea finalitate. Nu există nicio sentință care ar demonstra aceste aberații răspândite în mod grosolan de către guvernare” – se mai menționează în declarație.

Formațiunea declară, totodată, că, tentativele de uzurpare a puterii în stat și încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor nu vor rămâne fără reacție și pedeapsă.

„Mai devreme sau mai târziu, toți participanții la aceste fărădelegi vor fi trași la răspundere”, a conchis Partidul „ȘOR”.

Share