Partidul „ȘOR” cere ca în fiecare primărie să activeze cel puțin un specialist pentru protecția drepturilor copilului

Partidul „ȘOR” cere ca în fiecare primărie să activeze cel puțin un specialist pentru protecția drepturilor copilului

Partidul „ȘOR” cere ca în fiecare localitate, în care există cel puțin un copil în situație de risc, să activeze câte un specialist pentru protecția drepturilor copilului. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat astăzi, în Parlament, în contextul cazului fetiței de doi ani, ucisă cu cruzime de o tânără în a cărei grijă a fost lăsată, care a scandalizat opinia publică, transmite OFICIAL. 

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că aceste modificări ar reduce din numărul și frecvența încălcărilor și îi va proteja pe copii.

„Cazul fetiței de doi ani, ucisă cu cruzime, a scos la suprafață o problemă veche, care, iată, nu ajunge să fie soluționată de ani de zile. Și anume lipsa protecției copiilor aflați în situații de risc. Viața copilului ar fi putut fi salvată, dacă am fi avut un mecanism de protecție bine pus la punct, care să funcționeze. Cert e că atât bona care ar fi comis crima, cât și mama copilului, și ea la rândul ei un copil de 19 ani, vin din păturile vulnerabile ale societății noastre”, a menționat Reghina Apostolova.

În 2013, Parlamentul a aprobat Legea privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți. În mare parte, această lege conține prevederi care acoperă practic toate domeniile ce țin de îngrijirea copiilor. Dar, potrivit Reghinei Apostolova, așa cum se întâmplă de obicei la noi în țară, legea aparent este bună, dar implementarea ei lasă foarte mult de dorit.

Deputatul Partidului „ȘOR” a atras atenția asupra faptului că numărul copiilor aflați în situații de risc este în creștere, cei mai vulnerabili fiind cei din mediul rural. Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, la sfârșitul anului 2019, au fost luaţi în evidenţă aproximativ 11 mii de copii aflați în situații de risc, peste 70 la sută dintre aceștia fiind de la sate. Statistica mai arată că, în anul 2017, au fost angajați 19 specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului, iar în anul curent activează doar 17 specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului. În 850 de primării atribuțiile specialistului pentru protecția drepturilor copilului sunt exercitate de către asistentul social comunitar, iar în opt primării nu este angajat nici specialist pentru protecția drepturilor copilului, nici asistent social comunitar.

„În aceste condiții, vedem că sistemul de protecţie a copilului este incomplet şi prejudicios. Primarul, în calitate de autoritate tutelară locală, nu reuşeşte să ţină în vizor şi segmentul protecţiei drepturilor copilului, în calitatea sa de autoritate tutelară, iar asistentul social comunitar, care a preluat responsabităţile specialistului în protecția drepturilor copilului, este pregătit profesional pentru asistenţa persoanelor adulte, şi nu a copiilor. De aceea, cerem modificarea legii privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți. Copiii sunt viitorul nostru, de aceea avem obligația să avem grijă de ei și să ne asigurăm ca astfel de cazuri de genul celui produs zilele trecute la Ciocana să nu mai aibă loc niciodată”, a mai spus deputatul Reghina Apostolova.

Share