Partidul „Pro Moldova” solicită Guvernului începerea discuțiilor cu Federația Rusă pentru retragerea trupelor din Transnistria

Partidul „Pro Moldova” solicită Guvernului începerea discuțiilor cu Federația Rusă pentru retragerea trupelor din Transnistria

Partidul „Pro Moldova” solicită Guvernului începerea negocierilor oficiale cu Federația Rusă pentru retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, sub monitorizare internațională, transmite OFICIAL.

În cadrul unei Declarații, „Pro Moldova” s-a referit și la instituirea celor 37 de posturi de control.

„Prima dată din 1992, regiunea transnistreană este închisă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cei rămași în stânga Nistrului nu pot părăsi regiunea, decât cu permisiunea autorităților secesioniste și numai pentru o perioadă de 12 ore. Cei din dreapta Nistrului nu au acces în zonă nici măcar pentru a-și vizita familia.

Mii de oameni rezidenți ai regiunii transnistrene sunt angajați la întreprinderi din dreapta Nistrului. Din 1 iulie, ei nu sunt lăsați să-și câștige bucata de pâine și au fost transformați în șomeri fără venit și fără susținere de la Tiraspol sau Chișinău.

Cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, inclusiv cei care au nevoie permanentă de îngrijire medicală, sunt lăsați fără ajutor medical în zona transnistreană. Tiraspolul nu dispune de mai multe tipuri de servicii medicale, dar nu consideră un motiv suficient pericolul pentru viață în eliberarea permisului de părăsire a teritoriului controlat.

Prima dată în ultimii 16 ani, școlile cu predare în grafie latină din stânga Nistrului riscă să nu se mai deschidă vreodată. Elevii din cel puțin trei școli, care fac naveta zilnic pentru a obține studii în limba română, până la 30 septembrie, sigur, iar ulterior cel mai probabil, nu vor fi lăsați să meargă la școală.

Fermierii din raionul Dubăsari, la această oră, deja se confruntă cu acces restricționat la pământurile din proprietate. Oamenii nu au nicio certitudine că vor putea culege roada muncii de un an. Sunt aproape 7 mii de hectare de pământ în care au fost investiți bani și speranțe.

Trei localități – Corjova, Roghi, Vasilievca, rămase prin eforturi excepționale ale patrioților noștri sub jurisdicția Chișinăului, au fost sechestrate de Tiraspol fără niciun foc de armă, prin inacțiunea Chișinăului și puterea asupra lui Igor Nicolaevici Dodon din partea lui Vadim Nicolaevici Krasnoselskii.

Chișinăul a întârziat cu cel puțin 3 luni să vină cu o reacție la suplimentarea posturilor ilegale din Zona de Securitate. Bâlbâielile legate de incomodități pentru anumite categorii de cetățeni nu se califică, atât timp cât în această perioadă:

• Guvernul de la Chișinău a acceptat dreptul Tiraspolului la autoizolare, cerșind excepții pentru anumite categorii de cetățeni;

• Abia după trei luni de la închiderea abuzivă a regiunii, președintele Dodon a abordat subiectul și cumva accidental a tranzacționat trei sate din raionul Dubăsari;

• La 31 martie 2020 a fost semnat, fără tender, contract exclusiv de livrare a energiei electrice cu regimul de la Tiraspol, fără condiționări politice sau facilități pentru cele cca 350 de mii de persoane ținute ostatice de regimul separatist;

• Contractul semnat după expirarea stării de urgență la Chișinău, în iunie curent, a confirmat cadoul autorităților pentru administrația secesionistă în materie de contract exclusiv de livrare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului”, se spune în Declarație.

Totodată, „Pro Moldova” solicită adoptarea unui set de măsuri urgente pentru deblocarea regiunii și salvarea locuitorilor Republicii Moldova închiși în ghetourile transnistrene:

„• Punerea în aplicare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, precum și reluarea imediată a lucrărilor pentru organizarea punctelor comune de control la frontieră pe segmentul transnistrean;

• Condiționarea prelungirii licențelor pentru importul produselor petroliere, de tutun și alcool companiilor afiliate administrației transnistrene cu ridicarea imediată a restricțiilor de circulație în Zona de Securitate și eliberarea deținuților politici;

• Revizuirea rezultatelor tenderului de achiziționare a energiei electrice și începerea neîntârziată a negocierilor cu statele vecine pentru identificarea alternativelor.

Constatăm compromiterea definitivă a operațiunii de menținere a păcii și faptul că pacificatorii asistă structurile paramilitare ale regiunii în consolidarea hotarului ilegal pe Nistru. Pentru stoparea imediată a capturării teritoriului suveran al Republicii Moldova, cerem partenerilor din OSCE, UE și SUA susținerea internaționalizării operațiunii de menținere a păcii și demersului de demilitarizare a regiunii”, se mai spune în Declarație.

Cristina Pendea

Share