Partidele politice nu vor mai înregistrate la Ministerul Justiției. Află ce instituție se va ocupa de asta!

Partidele politice nu vor mai înregistrate la Ministerul Justiției. Află ce instituție se va ocupa de asta!

Organizațiile necomerciale din Moldova vor fi înregistrate și monitorizate de Agenția Servicii Publice. Guvernul a aprobat transferul unor competențe ale Ministerului Justiției, informează Oficial.

Astfel, Agenția Servicii Publice va fi împuternicită pentru înregistrarea partidelor politice, publicațiilor periodice, agențiilor de presă, asociațiilor obștești, fundațiilor, patronatelor, sindicatelor, organizațiilor de mediere, cultelor religioase și părților componente ale acestora.

Însă, Ministerul Justiției va păstra, în limitele stabilite de legile speciale, dreptul de avertizare a unor organizații necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare. De asemenea, va sesiza instanțele judecătorești privind suspendarea activității sau lichidării organizaților necomerciale, în cazurile în care acestea vor desfășura activitate contrar prevederilor legale.

Transferul responsabilității de înregistrare și monitorizare a organizațiilor necomerciale se efectuează în contextul reformei de modernizare a serviciilor publice, inițiate de Guvern. Concentrarea serviciilor publice într-o singură instituție de stat va facilita prestarea acestora.

În prezent, 11567 organizații necomerciale figurează în Registrul de stat al Ministerul Justiției. Dintre acestea, 8206 sunt asociații obștești, 2688 culte religioase și 45 partide politice.

Doina Secrieru

Share