Partidele din Parlament au semnat un document. Platforma DA spune de ce a refuzat!

Partidele din Parlament au semnat un document. Platforma DA spune de ce a refuzat!

Fracțiunile parlamentare PSRM, PAS, PDM, Pro Moldova și Partidul Șor au semnat o inițiativă comună pentru instituirea unor măsuri pe perioada de urgență în sănătatea publică. Deputatul Dinu Plîngău a anunțat că Platforma DA nu a semnat această inițiativă, transmite OFICIAL.

Potrivit deputatului, această inițiativă presupune împuternicirea guvernului în demisie să procure vaccin ocolind mai multe proceduri.

„O chestie bună, dacă nu ar fi câteva probleme. Cine va decide ce vaccin să fie procurat? Ce vaccin va fi procurat? Ce criterii vor vor fi folosite la procurarea vaccinului în condițiile în care se trece peste legea privind achizițiile publice? Preț? Calitate? În lipsa unui minim de control sunt garanții că nu vom pierde și bani și calitate? Cine va răspunde dacă vor fi consecințe nefaste? Inițiativa este făcută sub vaccinul rusesc? De ce trebuie să căutăm soluții netradiționale, periculoase, fără a avea un minim de control? Pentru mine proiectul e neclar și am multe întrebări.

Eu vreau să fie procurat vaccin în mod normal, precaut. Citind proiectul am impresia că este făcut sub Sputnik V și probabil așa si se va întâmpla. Eu cred că vaccinul poate fi procurat cu respectarea tuturor criteriilor, fără ocolișuri, în mod normal, dacă ar exista ca și în cazul proiectului dat o responsabilitate din partea clasei politice”, menționează Dinu Plîngău.

De asemenea, deputatul explică că Platforma DA nu a semnat proiectul pentru că nu a primit răspunsuri la multe întrebări.

„E un subiect sensibil și-l vom discuta cu mai multă lume pentru că mâine vom trebui să decidem dacă votăm sau nu. Voi ce credeți despre asta?

Poate greșesc, sper să greșesc, dar după ce acest proiect va fi votat se va da prioritate procurării vaccinului Sputnik V, în condiții lipsei oricărui control. Poate Sputnik V e bun, nu sunt specialist, oricum cred că e nevoie de mai multă precauție când vorbim despre viața și sănătatea oamenilor și din aceste raționamente azi vom încerca să căutăm răspunsuri”, a mai spus deputatul.

Cristina Parfeni

Share