Partid: „Scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie este o farsă politică”

Partid: „Scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie este o farsă politică”

Partidul Politic „NOI” va iniția o campanie națională de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei pentru lichidarea funcției de șef al statului, fiind convinși că Republica Moldova nu are nevoie de șef de stat, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Politic „NOI” menționează că în contextul alegerilor prezidențiale din data de 1 noiembrie 2020, Republica Moldova este repusă în fața unui exercițiu electoral artificial și inutil.

„Noi considerăm că acum patru ani s-a comis o gravă eroare prin trecerea la alegerea șefului statului prin votul direct al alegătorilor. Considerăm că o țară mică cum este Moldova, în general, trebuie să renunțe la funcția de șef al statului, iar Partidul „NOI” intenționează să dea start procesului de lichidare a acestei funcții”, se spune în comunicat.

De asemenea, Partidul „NOI” crede că anularea, în 2016, a reformei constituționale din anul 2000 de către Curtea Constituțională în frunte cu Alexandru Tănase, a fost un act ilegal și a urmărit realizarea intereselor înguste ale unor persoane și grupuri financiar-politice.

„Modificarea procedurii de alegere a șefului statului a fost o cursă întinsă societății și clasei politice. În 2016, a fost inventat un nou scrutin într-o țară săracă, pentru un popor buimăcit de clasa politică și luptele geopolitice. În realitate, trecerea la alegerea directă a șefului statului a constituit un act de erodare a regimului parlamentar de guvernare din Republica Moldova și a pus bazele unui regim autoritar. Din această perspectivă, considerăm că scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie este o farsă politică și un exercițiu electoral ilegal”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Share