Partenerii de dezvoltare au dat asigurări că vor continua să ajute la implementarea pre-vettingului, atât cu experți profesioniști, cât și cu suport financiar

Partenerii de dezvoltare au dat asigurări că vor continua să ajute la implementarea pre-vettingului, atât cu experți profesioniști, cât și cu suport financiar

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a avut în această dimineață o discuție productivă cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare care s-au arătat interesați să ofere suport Republicii Moldova în implementarea mecanismului de pre-vetting. Este vorba de Delegația Uniunii Europene, Comisia Europeană, Banca Mondială, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, Ambasadele Statelor Unite ale Americii și Olandei, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

„Această discuție era necesară, reieșind din faptul că legea va intra curând în vigoare, iar noi nu avem timp de pierdut și trebuie să fim pregătiți să trecem imediat la acțiuni concrete. În mod prioritar, am discutat despre crearea și funcționarea Secretariatului Comisiei de evaluare, procedura de selectare a celor trei membri ai Comisiei, care urmează să fie delegați din partea partenerilor de dezvoltare, dar și despre importanța promovării legii în rândul judecătorilor și procurorilor, pentru a-i asigura de integritatea procesului de pre-vetting și a-i încuraja să candideze la funcția de membru în CSM, CSP și în Colegiile din cadrul acestora”, a spus ministrul Justiției.

În discuția cu partenerii de dezvoltare, Sergiu Litvinenco a reiterat că Ministerul Justiției este foarte interesat ca mecanismul de pre-vetting să fie implementat corect, ținându-se cont și de conjunctura națională.

„Ne dorim ca reforma sistemică inițiată să-și atingă scopul final – cel de a avea un CSM și un CSP cu oameni corecți, onești și care vor dori să promoveze integritatea în sistemul de justiție. Anume aceste organe de autoadministrare vor fi vehiculele care vor porni curățarea sistemului de justiție de judecători și procurori corupți și cu probleme de integritate”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

La rândul lor, partenerii de dezvoltare au dat asigurări că vor continua să ne ajute la implementarea pre-vettingului, atât cu experți profesioniști, cât și cu suport financiar.  Ministrul Justiției le-a mulțumit pentru deschiderea și sprijinul pe care ni-l oferă.

„Interesul nostru comun este să nu compromitem acest proces de curățare și să avem o justiție care va lucra în interesul cetățenilor acestei țări”, a reiterat Sergiu Litvinenco.

Cristina Gurez

Share