Parlamentul va examina o nouă lege a energiei electrice, armonizată la cadrul normativ al Uniunii Europene

Parlamentul va examina o nouă lege a energiei electrice, armonizată la cadrul normativ al Uniunii Europene

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe a examinat proiectul de lege cu privire la energia electrică. Documentul transpune acquis-ul comunitar al Uniunii Europene și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Energiei și are drept scop stimularea concurenței, lansarea pieței energiei electrice și cuplarea acesteia cu piața Uniunii Europene. Un alt obiectiv este instalarea sistemelor de stocare a energiei.

Printre modificările propuse se regăsește extinderea listei de activități supuse licențierii. Este vorba despre activitatea de stocare a energiei, activitatea de trading cu energie și activitatea de agregare. De asemenea, noua lege va stabili principiile generale de funcționare a piețelor de energie electrică, inclusiv a celor angro.

Alte prevederi ale inițiativei legislative se referă la extinderea atribuțiilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în contextul gestionării crizelor de energie electrică. Astfel, ANRE va monitoriza felul în care titularii de licențe respectă deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. În cazul în care vor fi identificate abateri, vor fi aplicate sancțiuni.

Documentul conține prevederi care vizează și consumatorii. Astfel, furnizorii vor fi obligați ca, până în anul 2026, să poată asigura că procesul tehnic de schimbare a furnizorului nu durează mai mult de 24 de ore.

Propunerile legislative mai urmăresc promovarea noilor modele de afaceri în sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea vehiculelor electrice. Astfel, pentru desfășurarea acestei activități nu va fi necesară obținerea unei licențe pentru furnizarea energiei electrice.

Noua lege a energiei electrice va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Share