Parlamentul va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente

Parlamentul va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente

Parlamentul va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Rapoartele la cele patru proiecte de lege care prevăd acest lucru au fost aprobate în ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană.

Astfel, va fi denunțat Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la 30 mai 2002. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, prevederile Acordului sunt irelevante și inaplicabile în Republica Moldova, în contextul în care, începând cu luna octombrie a anului 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată de limitarea livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Totodată, din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a fost pusă în pericol funcționarea sistemului electroenergetic din țara noastră.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a propus denunțarea Acordului cu privire la cooperarea statelor membre ale Comunității Statelor Independente în timpul evacuării cetățenilor acestora din țările terțe din cauza producerii situaților excepționale. Potrivit autorilor proiectului de lege, Acordul nu mai este aplicabil, pentru că a fost semnat cu 20 de ani în urmă și nu mai corespunde realităților actuale. Denunțarea înțelegerii nu va produce impact negativ strategic sau operațional.

Va mai fi denunțat Acordul cu privire la principiile asigurării trupelor de grăniceri cu armament, tehnică militară și alte resurse materiale, organizării lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, acest lucru nu va condiționa realizarea unor măsuri instituționale sau organizatorice adiționale, cum ar fi înființarea unor structuri noi, modificarea sau lichidarea unor structuri existente sau abilitarea unor instituții cu noi împuterniciri.

În același timp, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) propune denunțarea Acordului privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor subdiviziunilor antiteroriste în instituțiile de învățământ ale organelor competente din statele membre CSI. Potrivit SIS, în ultimii ani, instituția nu a beneficiat de prevederile acestui document. Mai exact, instituția nu a delegat specialiști la studii în spațiul CSI, nefiind realizată colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor subdiviziunilor antiteroriste cu părțile contractate la acest Acord.

Serviciul de Informații și Securitate mai propune denunțarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în vederea colaborării Ministerului Securității Naționale al Republicii Moldova și Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse în domeniul activităților informative, întocmit la Chișinău, la 18 aprilie 1994. Potrivit SIS, denunțarea este necesară întrucât există deficiențe de cooperare cu cealaltă parte semnatară a documentului.

Proiectele de denunțare a acordurilor vor fi propuse spre adoptare în plenul Parlamentului.

Share