Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 15 Sesiune anuală a Adunării Parlamentare GUAM

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 15 Sesiune anuală a Adunării Parlamentare GUAM

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, în format on-line, cea de-a 15 Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM). La eveniment au participat membrii Delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP GUAM, Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, și Maria Pancu, secretara Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

În cadrul reuniunii au fost discutate aspecte ale cooperării dintre statele membre GUAM în actualul context de securitate și criză energetică. Un alt subiect abordat a vizat promovarea proiectelor-cheie economice ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică. Delegații au mai discutat despre provocările și consecințele, în plan economic și social, ale agresiunii Federației Ruse în Ucraina. În context, Igor Chiriac a subliniat că Republica Moldova rămâne solidară cu poporul ucrainean, oferind asistență refugiaților și oportunități de integrare socială și educațională pentru aceștia. De asemenea, parlamentarul a remarcat că situația din regiune are un impact major asupra arhitecturii de securitate, țara noastră confruntând-se cu o puternică criză energetică și economică. „Cu toate acestea, am reușit să rămânem pe drumul cel bun în circumstanțe dificile și să ne continuăm reformele, să avansăm pe drumul nostru către Uniunea Europeană”, a declarat deputatul Igor Chiriac.

În marja discuțiilor despre proiectele economice, deputata Maria Pancu a menționat că, în perioada deținerii de către Republica Moldova a președinției în exercițiu a AP GUAM, au fost stabilite o serie de priorități, care au determinat activitatea autorităților pe parcursul anului 2022, și anume asigurarea activității zonei economice libere GUAM, inclusiv cu scopul de a transforma GUAM într-o platformă benefică pentru investiții, cooperarea intersectorială în domenii de importanță majoră, precum cel economic, comerț, transport, securitatea energetică, turism etc.

La cea de-a 15 Sesiune anuală a Adunării Parlamentare GUAM au participat reprezentanții delegațiilor naționale din Republica Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Secretariatul GUAM, precum și reprezentanți ai Adunării Baltice.

Organizația pentru Democrație şi Cooperare Economică (GUAM) împlinește, în acest an,  25 de ani de la constituire. GUAM este o inițiativă regională, formată din patru state: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova și are drept scop dezvoltarea cooperării între state prin consolidarea stabilității și securității comune în spațiul european.

Share