Parlamentul găzduiește Atelierul privind bugetarea de gen

Parlamentul găzduiește Atelierul privind bugetarea de gen

Parlamentul găzduiește, în perioada 10-11 octombrie, Atelierul privind bugetarea de gen, organizat de Ambasada Republicii Austria în Moldova, Parlamentul Republicii Austria și UN Women.

Ambasadoarea Republicii Austria în țara noastră, Stella Avallone, a vorbit, în deschiderea evenimentului, de ce bugetarea sensibilă la gen este o prioritate. Diplomata a menționat că schimbul de informații și experiență privind politicile de gen sunt un domeniu important al cooperării interparlamentare între Austria și Republica Moldova, țări care în acest an au celebrat aniversarea a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice. A fost salutat faptul că Moldova a progresat în ceea ce privește calitatea legislației în acest domeniu, o realizare importantă a fost ratificarea Convenției de la Istanbul.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, s-a referit la faptul că țara noastră a atins, în ultima perioadă, succese în eforturile de asigurare a egalității de gen. „Pentru prima oară de la obținerea independenței Republicii Moldova, avem o președintă de țară, o prim-ministră și un număr record de femei în Parlament”, a accentuat deputata. În opinia sa, Moldova are oportunități de a accelera schimbările, deoarece se bucură de o deschidere fără precedent din partea comunității internaționale, iar organizarea atelierului reprezintă un bun prilej de a afla mai multe despre bugetarea sensibilă la gen, subiect puțin cunoscut în societatea noastră.

Deputata Marina Morozova, membră a Comisiei economie, buget și finanțe, a vorbit despre rolul bugetului sensibil la gen pentru Parlamentul Republicii Moldova, mulțumind Guvernului Austriei pentru că împărtășește cu țara noastră bunele practici în acest domeniu.

La eveniment participă, de asemenea, deputatele Liliana Grosu, Larisa Voloh, Marcela Adam, Veronica Roșca, Evghenia Cojocari, Valentina Manic, Mariana Cușnir, Maria Pancu, Ana Racu, deputatul Adrian Belîi, Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, funcționari din diferite subdiviziuni ale Secretariatului Parlamentului și reprezentanți ai Guvernului.

Agenda evenimentului include prezentarea rezultatelor evaluării Programului privind cheltuielile publice și responsabilitatea financiară pentru evaluarea managementului financiar public sensibil la dimensiunea de gen. De asemenea, sunt prezentate practici reușite privind bugetarea sensibilă la gen din cadrul Parlamentului Austriei și în procesul bugetar al acestei țări, rolul comisiilor și atribuțiile Biroului pentru buget al legislativului austriac. Participanții vor reflecta asupra modului de utilizare în Moldova a acestor exemple și provocărilor care ar putea sta în calea implementării lor.

Bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen, conform definiției Consiliului Europei, înseamnă abordarea integratoare a egalității de gen în procesul bugetar, la toate nivelele acestuia.

Share