Parlamentul a modificat și completat Constituția Republicii Moldova

Parlamentul a modificat și completat Constituția Republicii Moldova

Parlamentul a modificat și completat Constituția Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Legea supremă a fost completată cu un capitol nou despre statutul și rolul instituției Avocatului Poporului. Capitolul  – Statutul şi rolul Avocatului Poporului  stipulează că acesta asigură promovarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.  Avocatul Poporului este numit în funcţie de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Noile reglementări, adoptate cu 81 de voturi, vor proteja independenţa instituţiei Ombudsmanului de fluctuaţia politică, conform recomandărilor structurilor internaționale, în special, a Comisiei de la Veneţia.

Tot în ședința de astăzi a fost  modificat, în I lectură, Capitolul despre Autoritatea judecătorilor. Noile modificări exclud termenul iniţial de 5 ani de numire al judecătorilor. Aceștea vor fi numiți în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, până la atingerea plafonului de vârstă. Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. Din componența CSM nu va mai face parte Procurorul General.

Modificările au fost operate întru realizarea acțiunilor Pilonului I ’’Sistemul judecătoresc” din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă asectorului justiţiei,  aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 6 din 16 februarie 2012 și sunt prevăzute în Planul Naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE.

Maria Roșca

Share