Palihovici, la CoE: Moldova a pus în aplicare registrul electronic al votanților

Palihovici, la CoE: Moldova a pus în aplicare registrul electronic al votanților

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, şeful Delegației parlamentare la APCE participă la Conferința parlamentară „Implementarea dreptului la alegeri libere: provocările aplicării legislației electorale și respectarea standardelor Consiliului Europei”, care se desfășoară la Paris, Franța, în perioada 4 – 5 iunie curent.

Evenimentul este organizat de Consiliul Europei în cadrul Programului comun UE-CoE pentru Parteneriatul Estic, în cooperare cu Adunarea Națională a Franței și Comisia de la Veneția, reunind participanți din cele 6 țări beneficiare ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Scopul conferinței este prezentarea standardelor CoE pentru alegeri democratice și mecanismele de monitorizare în domeniu, precum și a celor mai bune practici în domeniul alegerilor. De asemenea, participanții vor examina posibilitățile de îmbunătățire a legislației naționale și a practicii electorale cu privire la anumite aspecte identificate în timpul misiunilor de observare ale APCE.

Participanții la eveniment vor purta discuții cu reprezentanți ai administrațiilor electorale, organizațiilor nonguvernamentale implicate în alegeri, precum și cu experți ai Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și altor organizații internaționale relevante.

Liliana Palihovici a avut o intervenție în care a menționat că Moldova a pus în aplicare registrul electronic al votanților, a modificat legislația electorală pentru a avea reguli mai clare în legătură cu finanțarea partidelor politice şi raportarea cheltuielilor de către concurenții electorali, precum și interzicerea utilizării simbolurilor statelor străine sau implicarea persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Doina Secrieru

Share