Opinie: Vizita lui Macron ar putea fi cu mesaje de „îndulcire a pilulei”, dacă știe că R. Moldova nu va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

Opinie: Vizita lui Macron ar putea fi cu mesaje de „îndulcire a pilulei”, dacă știe că R. Moldova nu va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, fost deputat, spune că vizita Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, ar putea fi cu mesaje de „îndulcire a pilulei”, dacă știe că Republica Moldova nu va primi statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE așteptat la Chișinău, informează OFICIAL.

Igor Munteanu spune că se va insista pe ideea de „comunitate europeană”, care nu are nici o valoare adăugată pentru aspirațiile europene ale moldovenilor, ucrainenilor și georgienilor.

„Șeful statului francez ar putea dori să compenseze dezamăgirile „francofonilor” de la Chișinău prin promisiunea de a susține financiar derularea unor proiecte investiționale, BUT NO INSTITUTIONS. Altfel spus, vorbim despre toate culorile, dar alegem gri.

Cred că asemenea trocuri (tradeoffs) nu au cum fi primite ușor la Kiev, care vrea arme și mesaje puternice de integrare politică, nu paliative și nici retorică despre nimic. Ucraina are pretenții justificate față de modul în care anumite state vest-europene înțeleg termenul de ”solidaritate” pe timp de război, iar situația de pe frontul de război din Donbas desalifică clar orice scuză a liderilor Sholtz, Macron și Draghi de a se eschiva să ofere armele cerute de Kiev. Zilnic, în războiul din Ucraina mor sute de oameni. Sunt distruse orașe și rase de pe fața pământului localități cu tot cu populație.

Ar fi o glumă de prost gust să crezi că poți opri mașinăria de război cu dulciuri și glumițe de salon sau piruete de PR”, spune Munteanu.

El mai spune că Președintele Macron va dori să utilizeze disponibilitatea autorităților din RM de a primi „mărul” aurit al Comunității Politice pentru a insista pe non-contradictorialitatea celor 2 căi: Comunitatea Europeană propusă de Paris și Procesul de aderare la UE, în variantă cerută de Georgia, Ucraina și R. Moldova.

„De ce o face Parisul? Din 2 motive. Pe de o parte, Parisul speră să evite responsabilitatea de a oferi est-europenilor o ”scurtătură”, care le-ar permite (eventual după război”) să ceară mult mai mult din partea Uniunii Europene (economic, apărare, securitte), sub riscul de a fi acuzați de ”imoralitate” dacă nu susțin în acest moment (66% dintre europeni sprijină Ucraina); totodată, ținerea est-europenilor în tindă dă bine unor votanți francezi ezitanți, care sunt sceptici față de procesul de extindere a Europei, cu atât mai mult cu cât potențialul agricol al ”noilor veniți” ar aduce schimbări importante în politicile agricole, iar Macron are nevoie de voturi în alegerile legislative din Franța. Macron are nevoie însă și de respect, de reputație, de alianțe. Am văzut cât de bolnăvicios a reacționat Macron la criticile primite ca urmare a convorbirilor sale telefonice cu Putin. Publicul a citit ”versalitate”, ”complicitate” sau alte lucruri neplăcute pentru orgoliul politicienilor francezi. Or, insistența lui Macron de a înjgheba soluții nefericite pe o temă de importanță strategică pentru statele ”trio+”, aflate în raza de război de anihilare declanșat de imperialismul rusesc, va produc reacții negative previzibile la Kiev, Tbilisi, Chișinău, dar și în alte capitale central și est-europene în care se vorbește franceză cu accent, va crea disonanțe”, mai spune Munteanu.

Share