Opinie privind modificarea Legii Procuraturii: „Este o diversiune a independenței instituționale a Procuraturii”

Opinie privind modificarea Legii Procuraturii: „Este o diversiune a independenței instituționale a Procuraturii”

Președintele Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron, afirmă că proiectul de lege ce prevede modificarea Legii Procuraturii, înregistrat în Parlament, va consolida controlul politic asupra Procuraturii Generale, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Dron punctează că „modificările vor fi de formă și se va menține sistemul gândit de Plahotniuc”.

„Acest proiect nu demontează, dar consolidează controlul politic al Procuraturii. Este o diversiune a independenței instituționale a Procuraturii, a independenței funcționale a procurorului, o diversiune împotriva Constituției, dezideratului stat de drept, supremația și legalitatea în fața legii. Proiectul este o gargară publică. Autorii propun modificarea numerică și calitativă a Consiliului Superior al Procurorilor. În actuala componență 4 din ei vin din filiera politică, Azi se propune ca în loc de 12 membri, să fie 19, 10 din ei vor veni pe filieră politică. Care este garanția ca acești politruci să fie mai buni decât cei ai lui Plahotniuc? Ar urma ca o Comisie, compusă din ONG-iști, să aleagă Procurorul General, dar nu CSP. Este un lucru inadmisibil din punct de vedere constituțional”, a spus Ion Dron.

De asemenea, el a menționat că în proiect se propune și instituirea funcției de PG interimar, funcție care nu există nicăieri.

Cristina Parfeni

Share