Opinie: „Nu știu dacă Chicu va reuși. Dar apreciez că încearcă să nu se implice în războaiele politice din Chișinău și evită conflictele publice”

Opinie: „Nu știu dacă Chicu va reuși. Dar apreciez că încearcă să nu se implice în războaiele politice din Chișinău și evită conflictele publice”

„Am citit editorialul Premierului Ion Chicu pe Euronews și m-am întrebat: ce vrea să spună? Și cui vrea să-i spună? Oricine ar ajunge Prim-ministru în RM ar moșteni munți de probleme. Cum am devenit independenți ne-am apucat de colecționat probleme. Oricine ar fi Premier – Chicu, Sandu, Dodon, cutărescu sau cumătrescu – ar moșteni cu mașina de serviciu și grămezile de probleme, care toate ARD!”. De această părere este comentatorul politic Ian Lisnevschi, informează OFICIAL.

Într-un editorial, Lisnevschi menționează: „Ce caută Chicu la Euronews? Cred că Ion Chicu înțelege (poate mai bine decât alții) cât de important e să integrezi Moldova în lanțurile economice europene. Dacă mai continuăm să spunem că RM e țară agrară, rămânem numai cu bătrânii de la sate și pensionarii din orașe. Tinerii nu vor să fie agricultori. Ei vor să fie ingineri și programatori. Vor să construiască mașini și smartfoane. Chicu, prin mesajul lui, despre mâinile sigure și a 4-a revoluție industrială încearcă să-i convingă pe investitorii europeni să vină în Moldova. Să facă uzine în raioane și să aducă locuri de muncă. Le spune că va construi drumuri ca ei să poată liniștit și ieftin să-și transporte mărfurile. El înțelege că numai așa poți opri plecarea oamenilor – trebuie să le aduci în Moldova ceea ce ei găsesc în afară. Ca să scapi Moldova de sărăcie trebuie să aduci investiții de peste tot – din vest, din est, și dacă poți de la nord și din sud. Hai n-am dedus nimic – despre asta vorbesc toți apropiații lui Ion Chicu”, adăugând că de ani de zile urmărește conducătorii Moldovei „și toți au o slăbiciune. Sunt mari luptători. Se războiesc unii cu alți și sfădesc oamenii între ei. Așa de tare se luptă că nu au când lucra. Dacă Ștefan cel Mare îi bătea pe turci, tătari și polonezi – ăștia de azi îi bat exclusiv pe moldoveni”.

„Nu știu dacă Chicu va reuși. Dar apreciez că încearcă să nu se implice în războaiele politice din Chișinău și evită conflictele publice. Vrea să arate un alt model de comportament. Sper că Ion Chicu va reuși să schimbe lucrurile într-atât încât următorul premier să lucreze mai mult și mai puțin să de din limbă „cât de rău o fost predecesorul lui”. Ș-apoi, dle prim-ministru! Personal sunt de acord cu a 3-a revoluție industrială. Dar industrializați țara asta o dată. Dacă încă vreo 4-5 ani mai tragem nadejdea că păpușoiul și răsărita ne vor îmbogăți, mă tem n-o să aveți pe cine îmbogăți”, conchide el.

Varianta integrală a editorialului semnat de Ion Chicu poate fi citit AICI.

Doina Secrieru

Share